Medemblikkers mogen niet demonstreren tegen de avondklok. Burgemeester Frank Streng: ’Kom niet, blijf thuis en bewaar de rust’

Vreedzaam of niet, Frank Streng wil niet dat er dinsdagavond gedemonstreerd gaat worden in Medemblik.
© Archieffoto Marcel Rob
Medemblik

Burgemeester Frank Streng heeft in overleg met de politie en het openbaar ministerie besloten de op handen zijnde demonstratie in Medemblik - die gepland zou staan voor dinsdagavond - niet toe te staan. De gemeente vaardigt een noodbevel uit om de openbare orde te handhaven. ,,Kom niet, blijf thuis en bewaar de rust”, roept Streng op.

Via verschillende kanalen heeft de gemeente Medemblik vernomen dat een groep inwoners van plan is te demonstreren tegen de avondklok. Dit staat gepland op dinsdagavond 26 januari. Hier wordt dus een stokje voor gestoken.

Reden hiervoor is volgens de gemeente dat er signalen zijn dat er sprake is van opruiing en een oproep tot geweldpleging. Daarnaast is het handhaven van de coronaregels bij een samenkomst van een grote groep mensen nauwelijks te doen waardoor er gevaar voor de gezondheid ontstaat.

Burgemeester Streng: ,,Er bereiken ons signalen dat een groep inwoners van plan is te demonstreren tegen de avondklok. Natuurlijk hebben we begrip voor ieders mening en vinden we het belangrijk dat iedereen zijn stem wordt gehoord. Maar de signalen dat er wordt opgeroepen tot geweld is onacceptabel. We willen afschuwelijke taferelen zoals onder andere in Urk, Eindhoven en Amsterdam voorkomen.”

Verantwoordelijkheid

Daarnaast, zo stelt Streng, heeft de gemeente verantwoordelijkheid voor de bewoners, ondernemers en horecagelegenheden in de omgeving waar de demonstratie plaatsvindt. ,,We moeten als overheid ook de afspraken handhaven omdat we het virus moeten terugdringen. Onder andere om de toenemende druk op de zorg terug te dringen. Ik roep iedereen op om daar zijn bijdrage aan te leveren en wil alleen maar zeggen: kom niet, blijf thuis en bewaar de rust. Ik sta open voor een dialoog met inwoners die zich zorgen maken over coronamaatregelen en ik ga graag met hen het gesprek aan.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen