Vrees voor coronarellen in Zaanstad en Purmerend: ’Half negen vechten we voor onze vrijheid’

Zaanstad

Relschoppers dreigen maandagavond op diverse plekken in de gemeente Zaanstad en Purmerend huis te houden. Online wordt opgeroepen om rotzooi te trappen bij onder meer winkelcentrum De Saen in Assendelft en ’t Lammetje in Purmerend.

In appgroepen en op sociale media zoeken met name jongeren elkaar op om afspraken te maken voor rellen op verschillende plekken in Zaanstad en Purmerend. Enkele daarvan lekten uit en kwamen terecht bij onder meer deze krant, maar ook de politie is inmiddels op de hoogte.

Zaanstad

De politie is maandagmiddag al de wijk rond het winkelcentrum in Assendelft ingegaan om jongeren te manen tot kalmte. Of dat ook op andere plekken gebeurd is, is niet bekend. Geruchten dat een deel van de wijk Saendelft aan het begin van de avond op slot gegooid zou worden, kan een gemeentewoordvoerder niet bevestigen.

Wel heeft burgemeester Jan Hamming van Zaanstad een oproep gedaan. Hij maant de inwoners om thuis te blijven en ook hun kinderen thuis te houden, en verwijst naar andere steden in het land waar de invoering van de avondklok de afgelopen dagen tot rellen en onrust heeft geleid. „Mensen hebben gedemonstreerd, hebben hun stem laten horen. Maar mensen zijn ook grenzen over gegaan en zijn gaan rellen. Winkels zijn geplunderd en er is geweld gebruikt.”

In Zaanstad is het tot nu toe niet uit de hand gelopen, en Hamming wil dat zo houden. „Ik vraag u indringend om dat zo te houden”, liet hij maandag weten via Facebook.

„Vandaag kregen we berichten dat ook in Zaanstad online wordt opgeroepen om rotzooi te trappen. We zijn zeer scherp op die signalen. Daarom hebben gemeente Zaanstad, politie Zaanstreek en de partners in de wijken ook geïnvesteerd in contact. We acteren preventief door jeugd en ouders te waarschuwen. Op het moment dat er actie nodig is zullen we daar niet terughoudend in zijn. Samen willen we ervoor zorgen dat de veiligheid op straat gewaarborgd wordt. (...) Ook al zit het ons hoog, we staan samen aan de lat om Zaanstad heel te houden.’

Purmerend

In Purmerend worden relschoppers opgeroepen om om half negen bij ’t Lammetje te verzamelen: ’Neem mee wat je kan om de regering duidelijk te maken dat wij Purmerenders ook recht van spreken hebben’ en ’Half negen vechten we voor onze vrijheid’, schrijft iemand op Telegram. Ook hier is de politie van op de hoogte.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen