Weer is AZ de baas in De Kuip: Feyenoord geklopt in enerverend duel [video]

Rotterdam

Net als vorig seizoen heeft AZ gewonnen in De Kuip. In een enerverend duel werd directe concurrent Feyenoord met 2-3 geklopt.

Door de zege gaat AZ over Feyenoord heen op de ranglijst. De ploeg van trainer Pascal Jansen staat nu vierde, met twee punten voorsprong op Feyenoord.

AZ kende een goede start in De Kuip, want binnen tien minuten schoot Jesper Karlsson zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. AZ combineerde zich daarna met regelmaat door de defensie van Feyenoord heen, maar met name Karlsson en Calvin Stengs misten opgelegde kansen. AZ had daarnaast de pech dat een overduidelijke handsbal van Feyenoorder Marcos Senesi niet bestraft werd met een strafschop.

Het missen van de kansen kwam AZ duur te staan; Nicolai Jørgensen bracht Feyenoord na een half uur langszij met een ’rommeldoelpunt’.

AZ raakte allesbehalve ontmoedigd door die tegenvaller. Direct na rust kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong. De pass van middenvelder Fredrik Midtsjø was prachtig; hij krulde de bal, over de grond, in de loop van Myron Boadu en de spits faalde niet met zijn linkerbeen.

Tien minuten later kreeg Boadu dé kans AZ op een ruimere voorsprong te schieten, maar zijn getoucheerde inzet hobbelde nét langs de voor AZ verkeerde kant van de paal. Uit de hoekschop schoot Midtsjø eveneens bijna raak.

Het bleken dure missers, want een minuut later was het weer gelijk. Feyenoord-middenvelder Mark Diemers krulde de bal bekeken in de verre hoek.

Nog steeds had Feyenoord z’n lesje niet geleerd. Weer liet het AZ alle ruimte, waar de - laatste tijd veel bekritiseerde - aanvallers Stengs en Boadu wel raad mee wisten. Weer kwam AZ door over de linkerkant, weer was de assist perfect, weer was Boadu alert: 2-3. Diep in blessuretijd kwam er ook nog een strafschop voor AZ, na een overtreding op Stengs. Koopmeiners schoot hoog over, maar de misser bleef zonder gevolgen.

En zo won AZ net als vorig seizoen (0-3) in De Kuip en doet het weer volop mee in de strijd om de bovenste plaatsen.

Lees ook: Scorende en belangrijke AZ-spits Myro Boadu moest de laatste tijd ineens omgaan met kritiek: ’Zelfs m’n ouders begonnen erover’

Feyenoord-AZ 2-3 (1-1). 10. Karlsson 0-1, 32. Jørgensen 1-1, 47. Boadu 1-2, 58. Diemers 2-2, 70. Boadu 2-3.

Feyenoord: Marsman; Geertruida, Spajic, Senesi, Malacia; Toornstra, Fer, Diemers (76. Pratto); Berghuis, Jørgensen (65. Linssen), Haps (56. Sinisterra).

AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (90+2 Letschert), Stengs, Koopmeiners; Gudmundsson, Boadu, Karlsson (81. Reijnders).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen