Den Helder Suns blijft winnen, vrouwen gaan voor eerste keer onderuit

Yarick Brussen (10) laat een staaltje van zijn dominantie zien.
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Den Helder Suns heeft zijn reeks overwinningen in de eredivisie basketbal zaterdagavond doorgetrokken. Ook het Rotterdamse Feyenoord, dat eveneens nog niet had verloren, ging over de knie bij de Helderse mannen (85-78). Dozy BV Den Helder moest eerder op de zaterdag wel voor de eerste keer haar meerdere erkennen. Binnenland bleef in Barendrecht met 77-71 op de been.

Na Den Bosch en Den Haag heeft ook Feyenoord ervaren dat de Helderse mentaliteit in deze fase van het seizoen niet kapot te krijgen lijkt. Halverwege de wedstrijd van vechtbasketbal was de voorsprong van de bezoekers, die maximaal tien punten bedroeg (31-41), al met drie geslonken tot 37-44. Daarna namen vooral Boyd van der Vuurst (21 punten) en Yarick Brussen (18) hun ploeg bij de hand.

De creatieve spelverdeler van de Suns had een driepunter nodig om zijn handelsmerk van stabiliteit terug te vinden. En was vooral onverstoorbaar, en foutloos, vanaf de vrijeworplijn. De Helderse center op zijn beurt gaf niets om het overwicht aan lengte onder de Rotterdamse ring waar Brussen een luis in de pels was. Die met belangrijke scores in het derde kwart de orde op de vloer voor zijn ploeg herstelde.

Hij luidde daarmee een spannende slotfase in waar het hechte Helderse collectief verdiend zegevierde.

Vrouwen

Zo had ook de confrontatie tussen twee grote concurrenten bij de vrouwen af horen te lopen. Niets wees erop dat BV Den Helder de vijfde zege op rij zou missen. Maar vanaf 56-52, na de eerste scores van de wedstrijd pas de tweede keer dat Binnenland op voorsprong kwam, deed het er niet meer toe dat Den Helder tot dan de toon had gezet. En maximaal negen punten afstand had genomen (26-35) in de replay van de wel gewonnen bekerfinale. Binnenland, dat bij 59-57 de laatste tien minuten in ging, werd niet meer bedreigd. Via 70-61 was de ongeslagen Helderse status bij 77-71 te grabbel gegooid. Bovendien viel Leonie Plagmeijer met een ernstig ogende knieblessure uit.

Kik Fleuren (21), Janiek van Veen (14) en Kourtney Treffers (10 punten plus 17 rebounds) kwamen in de dubbele cijfers.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen