Premium

Beeld als bewijslast:het water stijgt nú. Fotojournalist Kadir van Lohuizen maakt impact van stijgende zeespiegel zichtbaar

Een ijsberg (bedoeld ondersteboven) in het Groenlandse Disco Bay, ’de kraamkamer van ijsbergen’. Het ijs komt van de snel smeltende Sermeq Kujalleq ijsberg.
© Foto’s Kadir van Lohuizen / NOOR

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Hoe vang je zoiets groots als een naderende klimaatcrisis? Nou, laat dat maar aan fotojournalist Kadir van Lohuizen over, die de hele wereld over reisde om de impact van de stijgende zeespiegel vast te leggen. Het resultaat is te zien in de (verlengde) tentoonstelling ’Rijzend water’ in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum en vanaf 29 januari in zijn boek ’After us the deluge’.

Het aanzien van Miami mag ogenschijnlijk onverwoestbaar lijken met indrukwekkende wolkenkrabbers die je vanaf de kustlijn tegemoet schitteren. Het tegendeel is waar. De stad is ten dode opgeschreven. Opgegeven. Niet meer te redden. Van Lohuizen: „Miami had daar nooit op kalksteen gebouwd moeten worden, de ondergrond is te poreus.” Dus de kust beschermen met een dijk op diezelfde ondergrond is onmogelijk. Het fenomeen ’sunny day flooding’ regeert: een strakblauwe lucht met een zonnetje en toch water in de straat. Geen regen, maar het stijgende zeewater dat door het riool heen omhoog stroomt. „Honderden pompen moeten dit probleem verhelpen, maar een langetermijnoplossing is er niet. De verwachting is dat Miami Beach voor 2050 wel geëvacueerd moet zijn”, schetst Van Lohuizen de gitzwarte toekomst.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.