’Lekker is maar ene vinger lang’. Carnavalsclub De Deurdarsers bakt appeltaarten voor zieken en bejaarden

De Deurdarsers nemen een voorproefje op het evenement ’Heel Opmeer bakt appeltaart’. Vlnr. Adjudant Kevin, prins Bob en hofdame Miranda.
© Foto Nancy Holderbeke
Opmeer

De polonaise of bezoek aan ouderen zit er dit jaar niet in. Toch heeft carnavalsvereniging De Deurdarsers in Opmeer een waardig alternatief in de steigers gezet.

Onder het motto ’lekker is maar ene vinger lang’ organiseren de gekostumeerde leutmakers het evenement ’Heel Opmeer bakt appeltaart’.

Dorpsgenoten

Bewoners worden opgeroepen zoveel mogelijk appeltaarten te bakken, die vervolgens worden verdeeld onder ouderen, eenzamen en hulpbehoevende dorpsgenoten. Op die manier wil de carnavalsclub toch iets betekenen voor de gemeenschap, zegt Ton Koelemeijer. „Vanwege corona is een uitgebreid carnavalsprogramma niet mogelijk. Dat betekent automatisch dat we niet langs kunnen bij zieken en ouderen. Terwijl dat juist in deze moeilijke periode zo belangrijk is. Daarom hebben we iets bedacht waarmee we deze mensen toch in het zonnetje kunnen zetten.”

Hoe gaat het appeltaarten bakken in z’n werk? Deelnemers kunnen zich via de website aanmelden: www.deurdarsers.nl/bakt. Wie zich voor 1 februari aanmeldt, ontvangt (’coronaproof georganiseerd’) een goodybag aan huis. Hierin treffen de bakkers alle benodigde ingrediënten, inclusief een handige taartdoos.

Via dezelfde website kan men eveneens aangeven welke personen er volgens hen in aanmerking komen voor een zelfgebakken appeltaart, ambachtelijk bereid door een dorpsgenoot

De distributie heeft plaats op vrijdag en zaterdag 12 en 13 februari, nadere tijdstippen volgen via de website. Koelemeijer: „Ook bij de verdeling moeten we de RIVM-richtlijnen in acht nemen. Het hangt er ook vanaf hoeveel taarten er binnenkomen.”

Zieken

Belangrijkste voor De Deurdarsers is het signaal dat er vanuit gaat, zegt Koelemeijer. „We weten uit ervaring dat deze doelgroep het heel erg op prijs stelt dat we dit doen. Aandacht voor zieken, bejaarden en eenzamen. Dat hebben we reeds sinds de oprichting hoog in ons vaandel staan. Wij willen het sociale hart van Opmeer sneller laten kloppen. Die traditie willen we in ere houden en op deze wijze willen we dat ook onderstrepen.”

Uiteraard met een vette knipoog zoals het een echte carnavalsclub betaamt. „Lekker is maar ene vinger lang. In dit geval ’maar ene appeltaart’. Dus: Alaaf.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen