Kremlincriticus Navalni stapt in vliegtuig naar Rusland

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is zondagmiddag in de Duitse hoofdstad Berlijn per vliegtuig vertrokken naar Rusland. Naar verwachting komt hij rond 17.20 uur Nederlandse tijd aan in Moskou.

Navalni herstelde de afgelopen maanden in Duitsland nadat hij in eigen land was vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. De uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin dreigt bij terugkeer opgepakt te worden en riskeert volgens zijn advocaat een jarenlange gevangenisstraf. "Ik, gearresteerd? Ik ben een onschuldig persoon", zei hij tegen verslaggevers toen hij aan boord van het vliegtuig ging.

"Dit is het beste moment van de afgelopen vijf maanden", vertelde hij de vele journalisten die ook in het toestel zitten. "Ik voel me geweldig. Eindelijk keer ik terug naar mijn woonplaats." De politicus wordt vergezeld door zijn vrouw en zijn woordvoerster.

Aanhouden

De Russische autoriteiten hebben al duidelijk gemaakt dat ze hem willen aanhouden. De politicus wordt verweten dat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke gevangenisstraf die hem was opgelegd vanwege verduistering.

De Russische gevangenisdienst bevestigde afgelopen week dat Navalni op een opsporingslijst staat. Hij zou hebben nagelaten zich regelmatig bij de autoriteiten te melden. Navalni heeft tegengeworpen dat hij zich niet kon melden omdat hij in Duitsland werd behandeld. Ook heeft hij steeds volgehouden dat zijn veroordeling onterecht was.

De politicus staat bekend als luis in de pels van het Kremlin. Hij werd vorig jaar plots erg ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Hij belandde eerst in een ziekenhuis in Siberië en is later overgebracht naar Duitsland. Daar stelden onderzoekers vast dat hij is vergiftigd met novitsjok. Onderzoekscollectief Bellingcat bracht later de Russische veiligheidsdienst FSB in verband met de vermeende moordpoging.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.