Schaatsster Irene Schouten verrast met zilver op ’bonus’-EK allround

Irene Schouten kijkt nar het scorebord na haar uitstekende drie kilometer zaterdag.
© Foto ANP
Heerenveen

Weinig kenners hadden Irene Schouten vooraf getipt als medaillekandidate op het EK allround. Met haar zilveren plak verraste ze alles en iedereen, inclusief zichzelf.

Toch was de 28-jarige Andijkse niet helemáál tevreden. „Ik hou gewoon niet van verliezen, dus ik vind het niet héél leuk om op plek twee te staan.”

Op de beslissende vijf kilometer moest ze bijna tien seconden goedmaken op koploper Antoinette de Jong. Het leek alsof Schouten er niet vol voor ging. Ze kwam hoofdschuddend over de finish. „Ik wilde wel en deed écht mijn best, maar pas na de eerste paar rondjes kwam ik er lekker in”, vertelde ze. „Daar baal ik wel van.”

Wat overeind blijft, is dat de rijdster van Team Zaanlander dit seizoen uitstekend presteert. Ze veroverde al twee titels bij het NK afstanden (drie en vijf kilometer), verbeterde haar persoonlijke records en verdiende startbewijzen voor alle langebaantoernooien. Haar ticket voor het EK was helemaal speciaal, omdat ze niet gespecialiseerd is in de vierkamp. Haar laatste allroundtoernooi was een nationaal kampioenschap vijf jaar geleden.

Of deze zilveren plak naar meer allrounden smaakt? „Nou, ik vind het zeker heel leuk. Maar het is voor mij een bonus en dat zal ook zo blijven.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen