110 besmettingen met Britse variant in Belgisch bejaardentehuis

In een woonzorgcentrum in het Belgische Merkem zijn zeker 72 bewoners en 38 medewerkers besmet met de Britse coronavirusvariant, melden Belgische media. Drie bewoners zijn overleden. Ook elders in de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waarvan Merkem deel uitmaakt, is het aantal nieuwe coronagevallen binnen twee weken snel gestegen: van 8 naar 85.

"We hadden al een vermoeden aangezien het virus zo snel mensen infecteert", zegt burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst tegen de krant Het Laatste Nieuws over de besmettingen in het woonzorgcentrum. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ons bevestigd dat het effectief om de besmettelijkere Britse variant gaat. Hoe die in het woonzorgcentrum is binnengedrongen blijft een raadsel. Bij mijn weten zijn er geen medewerkers naar Engeland geweest."

Het aantal coronabesmettingen in Houthulst steeg de afgelopen week snel. Er werd al gevreesd dat het om de Britse variant zou gaan, en dat werd zondagochtend bevestigd. Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al om alle sociale activiteiten te verbieden.

Defensie

Alleen scholen, kinderopvang en medische diensten blijven voorlopig open. "De oorzaak van de uitbraak is nog niet bekend, maar we zijn volop bezig met contacttracing", aldus burgemeester Hindryckx. "Besmette personen moeten tien dagen in quarantaine, in plaats van zeven dagen bij een gewone besmetting."

De burgemeester vroeg via de gouverneur ook al om bijstand van Defensie. "De documenten werden vrijdag ingevuld, hopelijk kunnen vanaf dinsdag vier of vijf defensiemedewerkers worden ingezet in het woonzorgcentrum."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.