Tweevoudig wereldkampioen motorracen Jan de Vries overleden. Racen op de weg vond hij eigenlijk te gevaarlijk

Jan de Vries op zijn Kreidler waarmee hij in 1971 wereldkampioen werd.
© Archiffoto Ella Tilgenkamp
Purmerend

De grote liefde van Jan de Vries was eigenlijk grasbaanracen. Racen op de weg vond hij eigenlijk te gevaarlijk. Toch won Jan de Vries twee wereldtitels in de 50cc-klasse.

De Purmerender geldt als de meest succesvolle (solo) motorcoureur van ons land. Behalve twee wereldtitels in de 50cc-klasse, won hij ook 14 grand prix en stond hij 27 keer op het podium.

De Vries - die met zijn vrouw Romy en hun drie kinderen in een caravan door Europa trok om te kunnen racen - won zijn eerste grand prix in 1970 op het circuit van Monza in Italië. Een jaar later werd De Purmerender wereldkampioen. Dat gebeurde uitgerekend tijdens de grand prix in Madrid, de thuisbaan van zijn grote rivaal Angel Nieto.

Een jaar later eindigden de twee rivalen precies gelijk met drie zeges en drie tweede plaatsen. Op basis van de bij elkaar getelde tijden ging de wereldtitel echter naar de Spanjaard. In 1973 nam De Vries revanche en heroverde zijn titel.

In 1975 wonnen Nieto en De Vries samen de wereldtitel in de 50 cc. De Spanjaard als coureur en de Purmerender - gestopt inmiddels - als ’tuner’ van de motor.

Jan de Vries is donderdag 14 januari in zijn woonplaats Purmerend overleden aan een acute hartstilstand.

2020: Coureurs Jan de Vries (links) en Wil Hartog staan op de grid voor een lege hoofdtribune na het rijden van een aantal ronden op het circuit tijdens de viering van de 95e verjaardag van de TT Assen.
© ANP

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen