Schaatsster Irene Schouten wint 3000 meter, Antoinette de Jong leidt na eerste dag EK allround

© ANP
HEERENVEEN

Schaatsster Antoinette de Jong heeft na de eerste dag bij de EK allround in Heerenveen de leiding genomen in het klassement. De titelhoudster verloor op de 3000 meter echter een flink deel van haar voorsprong op haar landgenote Irene Schouten uit Andijk. De Jong eindigde als derde in 4.02,19 minuten. Schouten maakte veel indruk met een winnende tijd van 3.57,95.

In de tussenstand na twee afstanden leidt De Jong met een marge van 0,79 seconden op nummer 2 Schouten. De Russin Natalia Voronina, die op de 3000 meter de tweede tijd neerzette (3.58,62), moet zondag op de 1500 meter 1,28 seconden goedmaken op de klassementsleidster.

Joy Beune staat op de zesde plek in de algemene rangschikking, op 3,17 van De Jong. De EK-debutante reed op de 3000 meter de vijfde tijd: 4.03,18.

Niet gek maken

Marathonschaatsster Schouten liet zich door een snelle start van haar tegenstandster Voronina niet gek maken en reed haar eigen race. In de slotronde nam de sterke kopvrouw van Team Zaanlander alsnog afstand van de wereldkampioene op de 5000 meter. Schouten eindigde in de derde tijd ooit in Thialf gereden. Ze finishte eind december in Heerenveen in optimale omstandigheden, met een lage luchtdruk, in 3.57,87.

Schouten gaf op de 500 meter met een tijd van 39,86 seconden nog bijna 1 seconde toe op De Jong, die in de laatste race op de 3000 meter niet opnieuw kon excelleren. De 25-jarige Friezin reed eind december nog een mooi baanrecord (3.57,32), maar had het zaterdag zwaar in de laatste drie ronden. Daardoor verspeelde ze ruim 4 seconden van haar marge op Schouten, specialiste op de langere afstanden en de massastart.

"Ik geloofde mijn tijd eerst niet. En er zit echt nog meer in, kijk maar naar mijn slotronde van 30,8. Dat was mijn snelste rondje in de eindfase", sprak de 28-jarige debutante opgetogen bij de NOS. "Op de 1500 meter ga ik zeker weer wat verliezen, maar misschien kan ik dat dan weer goedmaken op de 5000 meter. Nee, allrounden is niet echt mijn ding. Vrijdag overwoog ik zelfs nog even om mijn plek af te staan, omdat ik niet wist of ik bij dit toernooi wel iets te zoeken had. Maar nu ben ik heel blij dat het zo goed gaat."

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen