Premium

Startersleningen in West-Friesland voor velen een doolhof, eisen lopen per gemeente sterk uiteen

Dion Molenaar (27) zoekt wanhopig naar een huis in Hoorn. Zelfs met een maximale starterslening lukt het starters in West-Friesland niet altijd om een geschikt huis te kopen.
© Foto Marcel Rob
Enkhuizen

Je eerste huis kopen. Dat is voor starters vaak een behoorlijke uitdaging. De woningmarkt in West-Friesland is oververhit, waardoor de prijzen oplopen. Gemeenten bieden daarom een starterslening aan. Voor velen een doolhof, want de eisen die gemeenten aan de lening koppelen lopen sterk uiteen.

Starters die in Enkhuizen, Stede Broec of Drechterland de speciale lening willen, moeten minimaal al een jaar in een van deze gemeenten wonen. Andere gemeenten in West-Friesland kennen deze eis niet. In Enkhuizen mag iemand overigens ook een aanvraag indienen als hij economisch gebonden is aan de gemeente. Hoorn is een van de gemeenten waarin deze regel weer niet van toepassing is. „Dit gaat de vergrijzing en ontgroening tegen, en dat draagt bij aan een toekomstbestendige bevolkingssamenstelling”, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen