Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker PvdA

AMSTERDAM

Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker voor de PvdA. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt dat in een videoboodschap op Facebook. Hij nam het besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Asscher was in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken verantwoordelijk voor het toeslagenbeleid. In die rol wist hij niet te voorkomen dat bij de uitvoering van dat beleid door de Belastingdienst vele duizenden mensen onterecht van fraude werden beticht en in diepe financiële ellende werden gestort.

Dat wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Sterker

Asscher hoopte met zijn partij na de historische verkiezingsnederlaag in 2017, dit jaar veel sterker voor de dag te kunnen komen. Dat is nodig om mee te kunnen denken over „Nederland na corona”, zegt hij. „Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol het op dit moment niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen.”

Partijcongres

Het partijcongres dat vanaf donderdag digitaal zou worden gehouden, wordt na het besluit van Asscher tot nader order uitgesteld. PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar heeft respect voor het „moedige besluit” van Lodewijk Asscher om zich terug te trekken als politiek leider.

Vedelaar zegt dat Asscher de PvdA de afgelopen jaren „een nieuw gezicht” heeft gegeven. „Lodewijk bracht onze partij waar we willen dat hij staat: tussen de mensen, met lef en een overtuigend sociaaldemocratisch verhaal.”

Rutte

Minister-president Mark Rutte spreekt op Twitter zijn waardering uit voor Lodewijk Asscher, die wegens de toeslagenaffaire is teruggetreden als lijsttrekker van de PvdA. Asscher was in het vorige kabinet-Rutte vicepremier en minister van Sociale Zaken.

Rutte heeft Asscher na diens „zware besluit” persoonlijk gesproken. „Ik had, heb en houd grote waardering voor zijn enorme inzet voor ons land en voor onze samenwerking door de jaren heen”, zegt de premier. „Ik wens hem persoonlijk het allerbeste.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen