Parkeerverbod om inzakken kade Voorzaan in Zaandam te voorkomen. In 2022 nieuwe kade en later nieuwe inrichting

De Prins Hendrikkade aan de Voorzaan
© Foto Wim Egas
Zaandam

Om te voorkomen dat de kade van de Voorzaan ter hoogte van de Prins Hendrikkade in Zaandam instort mag daar vanaf het voorjaar niet meer worden geparkeerd.

De oever bestaat uit een betonnen kadeconstructie bestaande uit een betonnen dek op palen. Het is oud en moet worden vervangen.

Probleem is dat het dek op dit moment een parkeergebied is. ,,Omdat de kadeconstructie in sterkte afneemt, gaan wij de parkeermogelijkheden binnenkort aanpassen’’, kondigt de gemeente aan. ,,Op dit moment geven verkeersborden een aslastbeperking van 4,7 ton aan. Dit passen wij aan naar 1,5 ton. Dit houdt in, dat bijvoorbeeld alleen auto’s met 2 assen (personenauto’s of bestelauto’s) mogen parkeren, wanneer het totale gewicht minder dan 3000 kg is. Daarnaast plaatsen wij borden ’verboden voor vrachtwagens en bussen’.’’

Vanaf het voorjaar mag er helemaal niet meer worden geparkeerd. Aangezien er pas in 2022 een andere kadeconstructie komt, zal de buurt het lange tijd zonder deze parkeerplaatsen moeten stellen. Daarnaast gaan de werkzaamheden nog voor overlast zorgen. De openbare ruimte krijgt in 2025 ook nog een nieuwe inrichting, waarbij voor parkeren weinig ruimte meer is. Dan komt er ’een fijne loop- en fietsroute’.

Schets van de toekomstige inrichting.
© Olivier Rijcken

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen