Jongerenbeweging haalt één keer voor molen Ceres het oud papier in Bovenkarspel op: ’We hopen nu op dertig ton’

De vrijwilligers halen normaal 25 ton oud papier per keer op in Bovenkarspel.
© Foto Stichting Jongerenbeweging Oud Papier
Bovenkarspel

De vrijwilligers van Stichting Jongerenbeweging Oud Papier halen deze vrijdagavond het oud papier in Bovenkarspel niet voor hun eigen kas op. De opbrengst gaat nu naar het herstel van de plaatselijke korenmolen Ceres die tijdens de jaarwisseling van 2019 op 2020 door brand werd verwoest.

De jongerenbeweging haalt al vele jaren het oud papier in Bovenkarspel op. Met de opbrengst wordt de jaarlijkse sinterklaasintocht in Broekerhaven gefinancierd. Ook zijn hiervan speeltoestellen in de speeltuin langs de Spoorsingel betaald. „En verenigingen in het dorp krijgen geld van ons”, vertelt Sander Borst namens de stichting.

Normaal rijden de vijf papierwagens van HVC met elk twee vrijwilligers achterop om de twee weken door Bovenkarspel. Vanwege de jaarwisseling wordt nu het oud papier van twee en een halve week opgehaald. „Omdat we voor molen Ceres in actie komen hebben veel mensen nu ook bewust langer het papier in hun schuur gelaten”, weet Borst. „We verwachten dit keer extra veel oud papier op te halen. Normaal halen we 25 ton per keer op; we hopen nu op dertig ton.”

De animo om te helpen is ook extra groot. „Alle veertien vrijwilligers lopen dit keer mee”, laat Borst weten. Hoeveel geld 30 ton oud papier oplevert voor molen Ceres, houdt Borst voor zich. „Wij hebben een prijsafspraak met HVC. Die gaan we niet zeggen, want dan willen andere verenigingen misschien ook deze prijs voor het oud papier van HVC hebben.”

HVC doet niet geheimzinnig over de prijs die zij betaalt. ,,HVC betaalt de vergoedingen aan de verenigingen in opdracht van de gemeente. De vergoedingen zijn voor alle verenigingen gelijk maar gedifferentieerd per inzamelfrequentie’’, legt Susan Baks van HVC uit. ,,Voor één keer per vier weken ontvangen verenigingen nu 25 euro per ton en voor één keer per twee weken 35 euro per ton. In Stede Broec is dit dus 35 euro. Dit bedrag is voor alle zeven 7 West-Friese gemeenten hetzelfde.’’

Dertig ton oud papier levert Ceres dus 1.050 euro op.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen