Nog steeds geen duidelijkheid over gebruik gifverf in Stede Broec

De monumentale botenoverhaal aan de Kolk. Volgens de provincie Noord-Holland is ook de giftige verfsoort Chroom 6 gebruikt bij de restauratie.
© Foto Mediahuis/Martin Menger
Bovenkarspel

De gemeente Stede Broec wil binnenkort een eigen onderzoek afronden naar het eventuele gebruik van de giftige verfsoort Chroom 6. Wethouder Bart Nootebos heeft dit de politiek laten weten.

Hij werd daartoe uitgedaagd door Edwin de Boer, die namens de Onafhankelijke Partij vroeg of er nog wel schot zit in het onderzoek. In het voorjaar van 2009 werd bekend dat ook bij de restauratie van de antieke botenoverhaal aan de Kolk van Broekerhaven de verfsoort is gebruikt. De provincie maakte dit bekend, omdat men zelf onderzoek liet doen naar chroom zes bij bruggen en sluizen. Dit was voor Stede Broec aanleiding nader onderzoek te doen naar de renovatie van stalen delen van de Overhaal.

,,Het heeft nu wel erg lang geduurd”, moppert De Boer. We zijn nu zowat twee jaar verder en we zouden te horen krijgen of het ook bij andere projecten in de gemeente is gebruikt.”

Volgens De Boer is Chroom-6 een onderdeel van een metaalverf, dat lang geleden erg in zwang raakte. ,,Vergelijk het maar met asbest”, vertelt hij. ,,Het werd ook vaak gebruikt voor metalen onderdelen in gebouwen, om ze roestvrij te houden. Voor ons staat vast dat het echt een risico vormt.” Wethouder Nootebos hoopt dat de gemeente binnenkort duidelijkheid kan geven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen