Opmeer biedt starters op markt koopwoningen ook in 2021 aanvullende lening aan

Opmeer

Inwoners van Opmeer die voor het eerst een koopwoning willen aanschaffen, kunnen bij de gemeente een aanvullende lening aanvragen bovenop de gewone hypotheek.

Daarmee wil de gemeente de mogelijkheden voor starters verruimen. De aanvullende lening van de gemeente kan mogelijk het gat dichten tussen de maximale hypotheek die de bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kunnen kopen. Iedereen in de gemeente Opmeer die nog niet eerder een woning heeft gekocht, kan voor dat doel in 2021 een starterslening aanvragen.

Rijtjeshuis

Uit de jaaranalyse van de Nederlandse woningmarkt door financieel techbedrijf Ortec Finance blijkt dat een rijtjeswoning in Opmeer vorig jaar in vergelijking met 2019 met 15,29 procent in prijs is gestegen. Een standaard rijtjeshuis in Opmeer kost nu gemiddeld 256.841 euro, een bedrag dat lang niet iedereen volgens de regels voor hypotheekverstrekkers kan lenen.

Opmeer biedt starters hulp met de aanvullende lening, al moet de koper wel aan een aantal regels voldoen om in aanmerking te komen voor de lening. Zo is de hoogte van de lening afhankelijk van het inkomen en de aankoopkosten van een woning. Ook bedraagt de starterslening maximaal twintig procent van de koopprijs of aanneemsom, inclusief verbeterkosten of meerwerk. Daarnaast is er een maximum van 35 mille. Ook mag de woning in totaal niet meer dan 260.000 euro kosten.

De Starterslening wordt in opdracht van de gemeente door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) verstrekt. Via www.opmeer.nl/starterslening kunnen inwoners van de gemeente Opmeer een aanvraag indienen. De gemeente toetst deze aanvraag en bij goedkeuring kan men via www.svn.nl de daadwerkelijke starterslening aanvragen.

Zaterdag in deze krant een onderzoek naar startersleningen in West-Friesland en de opvallende verschillen tussen de zeven gemeenten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen