Den Helder zoekt medewerkers voor de stembureaus: vergoeding van 275 euro voor een lange dag

Den Helder

Voor de Tweede Kamerverkiezingen is de gemeente Den Helder op zoek naar nog zo’n 150 mannen en vrouwen die op het stembureau de handen uit de mouwen kunnen steken.

De verkiezingen zijn op woensdag 17 maart. Door de coronamaatregelen zijn volgens woordvoerster Joyce In ’t Veld op het stembureau meer mensen nodig dan anders om de verkiezingen in goede banen te leiden. ,,Inmiddels hebben we al driehonderd aanmeldingen, maar we hebben er nog ongeveer 150 meer nodig. Iedereen van achttien jaar of ouder kan zich aanmelden als lid van het stembureau. Vanwege corona kan niet alleen op 17 maart, maar bij een aantal stemlokalen ook al op maandag 15 en dinsdag 16 maart worden gestemd. Voor een goed verloop van het stemproces zijn wij alleen nog wel op zoek naar stembureauleden en tellers.’’

Digitale toets

,,Ter voorbereiding is het verplicht een digitale instructie te volgen die wordt gevolgd door een digitale toets’’, aldus In ’t Veld. ,,Stembureauleden worden om zeven uur ’s ochtends op het aangewezen stembureau verwacht en blijven tot het einde van de telling. Er wordt tweemaal in onderling overleg een pauze gehouden.’’

De voorzitter van het stembureau krijgt 325 euro, op de bankrekening van een lid van het stembureau wordt 275 euro bijgeschreven. De stemmentellers, die pas op 17 maart vanaf 21 uur aan hun werkzaamheden beginnen, krijgen een tegemoetkoming van 55 euro. Hoe laat dat klaar is, hangt af van de hoeveelheid stemmen die zijn uitgebracht. ,,De verkiezingsdag kan door het tellen soms laat eindigen, het is een lange dag’’, weet In ’t Veld.

Werkzaamheden

De werkzaamheden zijn divers. De stembureauleden controleren het paspoort, rijbewijs of ander identiteitsbewijs en de echtheid en geldigheid van de stempas. Als dat in orde is gaan de stemmers met een stembiljet en rood potlood naar het stemhokje. Door de corona-uitbraak staan er ook leden van het stembureau bij de deur en de stembusjes. Zij vragen de kiezers of ze een gezondheidscheck hebben gedaan en zorgen ervoor dat de vereiste anderhalve meter in acht wordt genomen en dat iedereen die in het stembureau aanwezig is een mondkapje draagt. Vooral voor deze groep komt de gemeente nog flink wat mensen tekort.

Inwoners van Den Helder kunnen zich tot en met 27 januari aanmelden via de website van de gemeente (www.denhelder.nl) en de button Tweede Kamerverkiezingen 2021 waarmee het aanmeldingsformulier is te downloaden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.