Een avondklok? Niet doen, zegt burgemeester Van Kampen van Schagen. Het is niet te handhaven. En het is winter, dus koud. Er zijn ’s avonds laat nauwelijks mensen buiten

Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen.
© Archieffoto Marc Moussault
Schagen

Een avondklok instellen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Heeft geen enkele zin, zegt burgemeester Marjan van Kampen van Schagen.

Ze is tegen een avondklok, net als andere burgemeesters in het land en de politie. „Het OMT (outbreak management team) ziet de avondklok als een manier om iedereen het gevoel geven dat het belangrijk is om contact met anderen te vermijden. Maar als burgemeester vind ik het geen goede maatregel. Omdat het bijna niet te handhaven is. En omdat we dan steeds uitzonderingen moeten regelen voor wie een dringende reden heeft.” Ook speelt voor haar mee dat het nu winter is. Toch al geen seizoen waar veel mensen zich ’s avonds laat op straat begeven’’, aldus Van Kampen woensdagmorgen.

Volgende week neemt de regering een besluit over een eventueel in te stellen avondklok. De avondklok is door politie en burgemeesters afgeraden. „Het is een duivels dilemma voor de regering van ons land”, zegt Van Kampen. „De cijfers zakken, maar tergend langzaam. De maatregelen verlichten kan nog niet. Ook al omdat de Britse variant hier dreigt uit te breiden. De variant die zoveel besmettelijker is.”

Burgemeester Van Kampen begrijpt de verlenging van de lockdown wel. „Het voelt echt als de laatste loodjes die zwaar wegen. Er zijn vaccins, de inentingen zijn gaande”, zegt ze. „Het is echter een kleine groep die nu gevaccineerd is. We moeten nog heel even geduld hebben. We willen niet in het zicht van de haven stranden.”

Meer dan zat

De burgemeester vermoedt dat alle inwoners in Schagen de lockdown meer dan zat zijn. Maar ook in de Noordkop is het virus nog. „Daarom moeten met zijn allen nog steeds veel wijsheid en zelfdiscipline hebben. ’In de hoop op de immuniteit van straks, nu niet verslappen’, dat is de boodschap.’’

Ondertussen gaat haar hart uit naar de mensen in de zorg, de patiënten en hun familie en naar de ondernemers in dorpen en stad van gemeente Schagen.

Krimpende economie

„Zij moeten ervaren wat die cijfers van een krimpende economie echt betekenen. Het water staat hen echt aan de lippen. De overheid steunt waar mogelijk. Ik zou eigenlijk alvast willen oproepen aan iedereen: als we er straks helemaal uit zijn en corona ligt achter ons, laten we dan vooral die grote omzetdaling voor de ondernemers veranderen in spoedig herstel. Hen helpen om er uit te komen. Dat lukte ons van de zomer al een beetje. Hopelijk lukt het ons straks weer.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.