Rotterdams museumstuk komt eigenlijk uit... Stede Broec: ’We hebben nu snelle, moderne boot’

Lekker opvallend in hal van het Maritiem Museum: de afgedankte reddingsvlet van de reddingsbrigade De Streek.
© Foto Mediahuis/Mertin Menger
Grootebroek

Pal voor de imposante collectiewand van het Maritiem Museum in Rotterdam prijkt een voorheen varend stukje erfgoed uit Grootebroek.

Het gaat om de vlet die voorheen in gebruik was bij reddingsbrigade De Streek. Het fel oranje vaartuigje valt in de grote hal van het Rotterdamse museum niet alleen op: het valt ook erg in de smaak als klimrek.

Overbodig

Vooral de jongste bezoekertjes voelen zich erg aangetrokken tot de oranje vlet. ,,Dat is onze oude langzame vlet”, weet voorzitter Bob Koelman van de reddingsbrigade. ,,Die was bij ons overbodig geworden.” Ook aan de belettering op de achterplecht is niets veranderd. Dus prijkt de plaatsnaam ’Stede Broec’ onopvallend midden in het grote museum.

Bijna drie jaar geleden kreeg De Streek vanuit de veiligheidsregio een nieuw vaartuig geleverd, as vervanger van het ’museumstuk’. ,,We hebben nu een moderne, snelle boot”, aldus Koelman. ,,Die kan ook overal worden ingezet, bij incidenten of reddingen. Dat is ook de taak van ons als reddingsbrigade.”

Beetje trots

Oorspronkelijk zouden de oude trage vletten uit het nationale vaarwater verdwijnen, maar via de Reddingsbrigade Nederland in IJmuiden kwam de vlet dus terecht in Rotterdam. ,,We wisten ervan en we zijn er ook wel een beetje trots op”, besluit de voorzitter.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen