Lockdown verlengd tot en met 9 februari, grote zorgen over Britse coronavariant. Volgende week meer duidelijkheid over openen basisscholen

© Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet heeft "grote zorgen" over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Minister-president Mark Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland "alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt".

Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, bevestigt Rutte. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.

De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland, zegt minister Hugo de Jonge. Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. "Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden", aldus de minister.

De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Weer 1,5 meter afstand tussen leerlingen op scholen

Op middelbare scholen moeten leerlingen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar gaan houden, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Middelbare scholieren moeten nu al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar. Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.

De maatregel geldt de komende weken alleen voor eindexamenleerlingen. Zij zijn de enigen die nog naar school gaan. Andere klassen volgen vanwege die lockdown thuisonderwijs. Naar verwachting duurt dat tot zeker 9 februari.

In de tussentijd loopt er een onderzoek naar de vatbaarheid voor de zogeheten 'Britse variant' onder scholieren. Tot de uitkomsten van dat onderzoek zal de maatregel van kracht zijn, zeggen bronnen.

Al langer leven zorgen op scholen over het loslaten van de 1,5 meter afstand onder leerlingen. Afgelopen maandag meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat minder dan een derde van de ondervraagde leraren zich nog veilig voelde op school.

De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat middelbare scholen ook een rol spelen in de verspreiding van corona. Eerder werd aangenomen dat dit niet zo ernstig was. Vorige week vrijdag zei OMT-lid en kinderarts Károly Illy tegen Nieuwsuur dat die aanname een "vergissing" was. Nadat de 1,5 meter in juli was losgelaten, pleitte hij voor 1 meter afstand tussen middelbare scholieren.

Kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar avondklok

Het kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over "wat die maatregel ons op kan leveren". Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.

Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een "ingrijpende maatregel", erkent Rutte, maar het zou kunnen helpen het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het virus te verminderen. "We willen zolang de lockdown duurt het maximale doen", aldus de premier.

'Hopelijk volgende week meer duidelijk over openen basisschool'

Er komt mogelijk volgende week meer duidelijkheid over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen. Rutte hoopt dat dan meer bekend is over de vatbaarheid van basisschoolkinderen voor de Britse variant van het coronavirus. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Eerder leken kinderen op de basisschool nauwelijks een rol te spelen in de verspreiding van het virus.

"Het eerste wat we weer willen openen zijn de scholen, en dan hebben basisscholen prioriteit", zegt de premier. "Maar dat kan alleen als de cijfers het toelaten." Op z'n vroegst kunnen basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen