Publiek kan Noord-Hollandse vrouwen die zich verdienstelijk maken in politiek plaatsen in eregalerij voor Ribbius Peletierpenning 2021

Op de website www.penning.noord-holland.nl kan men zelf kandidaten voor de Ribbius Peletierpenning uploaden.
© provincie NH
Haarlem

De provincie zoekt kandidaten voor de Ribbius Peletierpenning die dit jaar uitgereikt wordt aan een vrouw die in Noord-Holland een voorbeeld is voor andere vrouwen zich politiek in te zetten.

Vorig jaar ging de penning naar het Purmerendse VVD-gemeenteraadslid Manja van der Weit en het jaar daarvoor naar Devika Partiman, die opgroeide in Heerhugowaard, van Stem op een Vrouw.

De Noord-Hollandse Staten reiken de penning vijf jaar lang uit vanaf 2019, toen honderd jaar vrouwenkiesrecht is herdacht. De penning is vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland, Liesbeth Ribbius Peletier. Zij werkte haar hele leven aan vrouwenrechten en richtte in 1932 het vormingscentrum De Born voor vrouwen op. Ze was Eerste Kamerlid, vrouwenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties en werd in 1958 het eerste vrouwelijke lid van de Raad van State.

(Tekst gaat door onder foto)

De Ribbius Peletierpenning wordt gedurende vijf jaar jaarlijks uitgereikt.
© peter schat

Iedereen kan een kandidaat aanmelden voor deze onderscheiding. Dat kan tot en met 14 februari op de website www.penning.noord-holland.nl Daar kan men een foto van de kandidaat plaatsen in een galerij bij de winnaressen van voorgaande jaren. Een foto van deze galerij kan daarna direct gedeeld worden op Instagram, Facebook en Twitter. Zo wordt de kandidaat alvast in het zonnetje gezet.

De jury die uit alle kandidaten kiest wie de Ribbius Peletier-penning 2021 verdient wordt voorgezeten door minister van Staat Sybilla Dekker. Zij reikt de penning op 5 maart uit.Dekker: „Op 17 maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen, een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan de positie van vrouwen en diversiteit in de politiek. Dat blijft nodig, want het gaat nog steeds te langzaam.”

(Tekst gaat door onder foto)

Het Purmerendse VVD-raadslid Manja van der Weit ontving de penning vorig jaar.
© Erik Rietman Fotografie

Naast Dekker bestaat de vakjury uit: Elske Doets, directeur van Doets Reizen en Zakenvrouw van 2017; dr. Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de Universiteit van Amsterdam; oud-Statenlid Rina van Rooij en het Purmerendse raadslid Manja van der Weit, die de Ribbius Peletier-penning kreeg in 2020.

Van der Weit kreeg de penning in 2020 voor haar initiatief ’Vrouwen in de Purmerendse Politiek’. Met lezingen en trainingen inspireert zij vrouwen om politiek actief te worden. Devika Partiman ontving de penning in 2019 als eerste. Zij is de vrouw achter de Stichting Stem op een Vrouw, die vrouwen oproept om te stemmen op een vrouw lager op de kieslijst, om zo het percentage vrouwelijke volksvertegenwoordigers te vergroten. Partiman en Van der Weit zag de jury als goede voorbeelden van vrouwen die ervoor hebben gezorgd dat meer vrouwen politiek actief zijn.

(Tekst gaat door onder foto)

Devika Partiman als spreekster op de demonstratie Nooit meer Fascisme in het Westerpark te Amsterdam afgelopen zondag.
© Peter Schat

Verhouding vrouw-man in de provincies

Na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 steeg het aantal Statenleden (volksvertegenwoordigers van provincies) in Nederland dat vrouwelijk is van 31,5 naar 33,2 procent. Van de twaalf commissarissen van de Koning zijn er twee vrouw.

Van de 55 Statenleden in Noord-Holland zijn er op dit moment twintig vrouw en 34 man en één Statenlid wil graag aangesproken worden als ’Statenlid’ en niet als ’mijnheer’ of ’mevrouw’. Dat betreft Ines Kostic van de Partij voor de Dieren. Eén vrouwelijk Statenlid, Annabel Nanninga van de van Forum voor Democratie afgesplitste fractie JA21, wordt tijdelijk vervangen door een man vanwege zwangerschapsverlof. Als zij weer terugkomt is veertig procent van de Statenleden in Noord-Holland vrouw.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen