Een zitzak tussen de struiken en een fles wijn in de heg. In Hoogkarspel gaat jong en oud de straat op om zwerfafval op te ruimen. ’Hé, een bevroren stuk deurmat’ [video]

Terwijl zusje Femme en tante Bianca alweer op zoek gaan nieuw zwerfafval, laat Finn Bakker een stuk karton in de vuilniszak vallen.
© Foto Mediahuis
Hoogkarspel

,,Ik snap niet dat dit hier op de grond ligt hoor”, zegt Finn Bakker met verbazing in zijn stem. ,,Er staat hier gewoon een prullenbak.” De negenjarige inwoner van Hoogkarspel behoort met zijn tante en zusje tot de grote groep vrijwilligers die dit weekend zwerfafval opruimen in Hoogkarspel.

Vanaf het verzamelpunt bij het gemeentehuis, waar Meindert Homan namen noteert en straten verdeelt, waaieren de vrijwilligers zaterdagochtend uit over het dorp. Grijper in de ene hand, een grote blauwe vuilniszak in de ander. Bianca Bakker is nog geen half uur onderweg als ze al een nieuw exemplaar uit haar rugtas haalt.

,,En ik nog heel naïef denken dat we aan één zak wel genoeg zouden hebben”, zegt de 43-jarige inwoonster van Hoogkarspel met een glimlach. Bakker is er samen met twee kinderen van haar broer op uit getrokken.

,,Ik ben jarig vandaag”, vertelt ze. ,,Dus eigenlijk kwam het niet zo heel handig uit. Maar goed, er komt toch niet veel visite. En m’n neefje en nichtje wilden graag mee.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bianca Bakker aan het opruimen bij de slootkant. ,,Het is echt niet normaal wat er allemaal in de bosjes ligt.”
© Foto Mediahuis

Onderweg naar ’t Olver en de Overstoep komen ze al flink wat rotzooi tegen. ,,Hé, dit is een onderdeel van een auto”, roept de negenjarige Finn als hij met behulp van zijn grijper iets van de parkeerplaats bij het winkelcentrum geraapt heeft. ,,Ik denk van een Audi.”

Zijn een jaar jongere zusje Femme stuit even verderop op een mondkapje. Ook vist ze een bevroren theedoek van het gras. ,,Het is echt niet normaal”, zegt Bianca Bakker als ze de vuilniszak steeds zwaarder voelt worden. ,,Met deze bosjes zijn we wel een tijdje zoet jongens.” Behalve een kerststukje, komt er onder meer een nog voor een kwart gevulde fles rode wijn uit de heg tevoorschijn. En een hele doos met iets wat op zakdoekjes lijkt.

Finn trapt in een volgende straat twee lege blikjes plat. ,,Dan past er meer in de zak. En hé, wat is dit nou? Een bevroren stuk deurmat?” De jonge inwoner, die tot zijn grote verbazing ook nog een oude zitzak in de struiken vindt, heeft zichtbaar plezier in het opruimwerk. ,,Ik vind het leuk om alle troep op te rapen”, zegt hij. Zijn zusje knikt. ,,Ook omdat de natuur daar beter van wordt.”

Vol enthousiasme vervolgen ze hun weg. Op naar een volgende prooi voor hun grijpers. En mocht er onverhoopt toch nog iets blijven liggen, dan is er geen man over boord. Want ook op zondag gaat er nog een grote groep vrijwilligers de straat op om het zwerfafval op te ruimen.

Samen met hun jongere zusje brengen Femme en Finn Bakker de ’buit’ weg.
© Foto Fred Homan

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen