Vandaag in 1998 was de eerste editie van Egmond-Pier-Egmond. Met het getijde werd nog geen rekening gehouden: deelnemers met fiets op de rug door de zee. De geboorte van een klassieker

De deelnemers van de eerste Egmond-Pier-Egmond kregen meteen een zware wedstrijd voorgeschoteld.
© Foto Le Champion

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag in 1998, de eerste editie van de strandrace Egmond-Pier-Egmond.

Jutter

Egmond-Pier-Egmond was niet de eerste strandrace in Nederland, die eer was aan Hoek van Holland-Den Helder in 1993. Maar dat waren ook niet de eerste strandfietsers. Dat was volgens Le Champion, de organisator van E-P-E, Piet Tervoort, een Egmondse jutter die de kust afstruinde op een omgebouwde legerfiets.

Winter

De eerste Hoek van Holland-Den Helder was nog in de zomer, maar slalommen tussen de badgasten door bleek toch niet zo’n goed idee, waardoor strandracen een wintersport werd. Inmiddels was het voor mountainbikers en wegwielrenners een leuk vermaak: de organisatie van de Brinta Beach Classic wist in 1997 zelfs Mario Cipollini naar het Scheveningse strand te halen. De keizer van de sprint reed natuurlijk zonder helm op zijn rode Cannondale over het zand: dat was wat anders dan Lido di Camaiore. Le Champion kon E-P-E combineren met de Egmond Halve Marathon: de finishboog stond toch al klaar op de boulevard.

Hoog water

De eerste editie was heel anders dan nu: speciaal materiaal stond in de kinderschoenen, weet ook deelnemer Martin Schuttert. ,,Prof Steven de Jongh stond ook aan de start, die reed op een omgebouwde crossfiets.’’ De meeste renners reden op een mountainbike. ,,Jan Wevers was uiteindelijk de snelste, hij deed er een uur en een kwartier over. Nu rijden ze onder goede omstandigheden onder het uur.’’ En de organisatie had niet goed gelet op het getijde. ,,Omdat het tijdens de wedstrijd vloed werd, moesten sommige deelnemers van de fiets en lopend verder.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Steven de Jongh aan de leiding tijdens de eerste editie in 1998.
© Foto Le Champion

Klassieker

Maar mede door de professionele organisatie van Le Champion was een nieuwe klassieker geboren. Bij de eerste editie stonden al zo’n duizend mensen aan de start en door de invoering van een bedrijvenwedstrijd en combiklassement (voor deelnemers aan de strandrace en de halve marathon) stonden er steeds meer mannen en vrouwen aan de start: inmiddels gaat het deelnemersveld naar de 4000. En er waren een paar mooie winnaars met Leontien van Moorsel, Marianne Vos, Erik Dekker en Sebastian Langeveld.

Battle

De editie van 2021, die niet doorgaat, zou in het teken hebben gestaan van de battle tussen de oud-profs Thomas Dekker en Laurens ten Dam. Dekker was na een aantal jaar inactiviteit weer gaan fietsen en hoopte Ten Dam te kunnen verslaan. De twee hebben alsnog E-P-E tegen elkaar gereden op zaterdag 9 januari, al was het dus geen officiële wedstrijd. Uiteindelijk was Ten Dam de snelste.

Geen Egmond-Pier-Egmond, toch een battle tussen oud-profs Laurens ten Dam en Thomas Dekker: ’Ik ben helemaal naar de klote’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen