Handige hulp bij groene voornemens
Met een beetje hulp zijn die groene voornemens net wat makkelijker uit te voeren of vol te houden. Deze apps en online initiatieven helpen.
3 x beter met voedsel
De app Verspillingsvrije coach helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Van slim inkopen, goed bewaren tot kliekjesdag. En het mooie: met deze app kun je testen hoe verspillingsvrij je bent en krijg je concrete tips voor verbetering.
Via de site van ProVeggie.com ga je 30 dagen de uitdaging aan om minder of geen vlees te eten of een veganistische leefstijl uit te proberen. ProVeggie geeft veel informatie waarom het zinvol is, recepten om het makkelijker te maken en je hebt steun aan ’medechallengers’.
Aardbeien in december? Niet bepaald duurzaam. Met het eten van groente en fruit uit het seizoen draag je bij aan een beter milieu. Met de app Groente- en Fruitkalender zie je zo welke soorten dat zijn.
2 x groener winkelen
Waar vind je kleding, cadeaus en alle andere dingen die je nodig hebt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? De app EerlijkWinkelen wijst je de weg. Alleen in Alkmaar al 56 adresjes en in Hilversum 40.
Als je de plugin van TreeClicks.com in Firefox of Chrome installeert en je shopt online bij een van de 50.000 aangesloten winkels, dan gaat een deel van de opbrengst naar het planten van bomen. De Bijenkorf, Hema, Media Markt en Amazon sloten zich al aan.
Duurzaam internetten
Je staat er niet altijd bij stil maar online surfen kost elektriciteit. De Zoekmachine ecosia werkt op zonne-energie en gebruikt de advertentie-inkomsten om wereldwijd bomen te planten.
Duurzaam gamen
Jong geleerd, oud gedaan. Hoe? Het smartphonespelletje Sustainable Shaun helpt. Leuk voor je kinderen of jezelf.
Gooi het goed weg
Regels wat in welke (afval)bak moet veranderen wel eens. Met de app afvalscheidingswijzer zoek je zo uit in welke bak of (kleding)zak het hoort. Van aardappelen tot zeepflacon.
Minder zwerfaval
Door met de app Litterati vast te leggen wat er op straat aan afval ligt (en van welke merken), help je om het zwerfafvalprobleem zichtbaar te maken. De data wordt gebruikt om samen met bedrijven en organisaties duurzame oplossingen te vinden.
Weg met (micro)plastic
Plastic hoort natuurlijk helemaal niet thuis in huidverzorgingsproducten, zoals gezichtscrème en lippenstift. Met de app Beat the Microbead kun je met de camera van je telefoon checken of er microplastics in een product zitten.