Vrijwel overal het giftige PFAS in de bodem, grondverzet lag stil. Maar door een nieuwe bodemkaart kan er weer gebouwd worden in Den Helder

Grondverzet was sinds halverwege vorig jaar alleen nog mogelijk na uitgebreid onderzoek. Nu wordt het door de nieuwe bodemkaart van de gemeente weer een stuk eenvoudiger.
© Foto gemeente Den Helder
Den Helder

Grond- en bouwprojecten in Den Helder kunnen sneller beginnen door een nieuwe bodemkwaliteitskaart van de gemeente.

Op die kaart is de bodemkwaliteit binnen een gebied aangegeven. Dankzij de bodemkwaliteitskaart is meteen duidelijk waar de grond is vervuild. De kaart bestond al, maar heeft een update gekregen. Nu staat ook aangegeven waar de schadelijke stof PFAS zit of kan zitten. Daarmee kunnen grond- en bouwprojecten sneller beginnen.

PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. PFAS zijn sinds de jaren ’50 veel gebruikt in onder andere blusmiddel, waterdichte jassen en bakpapier. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid.

PFAS wordt steeds vaker aangetroffen in de bodem, maar er waren geen regels over hoe daarmee om te gaan. In samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Schagen en Hollands Kroon heeft Den Helder nu de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan van de gemeente geactualiseerd en aangevuld met PFAS. Door deze aanpassing kan op basis van de bodemkwaliteitskaart weer gebouwd worden.

Stilstand

Halverwege vorig jaar is grondverzet (grond die voor een uitgraving en/of ophoging moet worden verplaatst, zodat er een weg of een constructie kan worden gebouwd) in Nederland tot stilstand gekomen vanwege het wijdverbreid aantreffen van PFAS in de bodem. Er kon alleen grond verplaatst worden als er eerst bodemonderzoek werd gedaan.

De bodemkwaliteitskaart, die normaal gebruikt wordt om verplaatsing van grond te regelen, had geen regels over PFAS. De kaart kon daardoor niet meer gebruikt worden. In de nieuwe regionale bodemkwaliteitskaart van de gemeente staan nu dus wel regels voor PFAS-verbindingen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.