Premium

’Wieringermeer als afvalbak’. Zorgen in politiek over groeiende stort van gevaarlijke stoffen. Aanvoer uit heel Nederland

Het afvalterrein van totaal 85 hectare in Middenmeer langs de Koggenrandweg, in 2008. Linksboven Medemblik. Op het gedeelte rechts komen grote hoeveelheden afval dat niet kan worden hergebruikt.
© Foto Afvalzorg
Middenmeer

De stortplaats in de Wieringermeer langs de Westfriese Omringdijk wordt steeds meer een plek voor gevaarlijke stoffen. De opslag van niet her te gebruiken afval zal in 2021 sterk stijgen. In de plaatselijke politiek wordt verontrustend gereageerd op het aantal verleende ontheffingen van stortverboden.

Twintig aanvragen voor een ontheffing, ingediend in nog geen vier maanden tijd. Dat is de score van afgelopen tijd, van begin september tot half december. Zestien van deze verzoeken zijn al gehonoreerd. De hoeveelheid te storten afval per ontheffing loopt tot 12.000 ton. Soms is het afval zwaar verontreinigd. Zoals straalgrit van een bedrijf uit Moerdijk, met daarin het giftige Chroom-6. Of tonnen steenwol besmet met een virus.

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen