Zorgen om nieuw oranje paddenstoeltje in Wieringermeer

© Wikimedia Commons / Michael Wallace

Hij ziet er prachtig uit, maar deskundigen maken zich zorgen om het opvallende oranje paddenstoeltje dat is aangetroffen in de Wieringermeer. De Favolaschia calocera, zoals de paddenstoel heet, wordt beschouwd als een potentiële invasieve exoot die de oorspronkelijke paddenstoelen die op hout groeien kan verdringen, waarschuwt natuurwebsite Nature Today.

Het oranje paddenstoeltje komt oorspronkelijk uit Madagaskar, maakte in 1999 de overstap naar Europa en is nu opgedoken in het Dijkgatbos in de Wieringermeer. De oranje 'hoedjes' van de paddenstoel lijken een beetje op een pingpongbatje en hebben aan de onderkant poriën met de structuur van een honingraat. "Ze zijn niet kieskeurig wat betreft habitat en klimaat. Buiten hun natuurlijke leefgebied lijken ze vooral te gedijen in omgevingen die door de mens min of meer ingrijpend zijn beïnvloed. Denk daarbij aan houtplantages, bosschages, verwilderde parken en verlaten landbouwgronden, vaak langs veel gebruikte transportroutes", aldus Nature Today.

Tot nu toe is hij op ruim twintig plaatsen in Europa aangetroffen, waarvan de Wieringermeer de noordelijkste is. Aangenomen wordt dat transporten van houtproducten, pallets en kisten de paddenstoel hebben geholpen zich te verspreiden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.