Den Helder is de natste stad van heel Nederland

Donkere wolken boven Den Helder

Donkere wolken boven Den Helder© Nick Maarsen

Tessa Thepen
Den Helder

Hoewel het jaar 2020 wordt gekenmerkt door uitzonderlijke droogte, houdt Den Helder er een neerslagoverschot van 47 millimeter op na. Daarmee is de marinestad de natste stad van Nederland.

Februari van dit jaar ging de boeken in als natste februari sinds het begin van de metingen. Vervolgens waren april en mei erg droog. Er viel in deze maanden gemiddeld maar 11 en 15 millimeter regen. Eind mei was het neerslagtekort nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Het was dan ook stralend weer. In de kustplaatsen scheen de zon het meeste. Den Helder kwam deze lente zelfs als winnaar uit de bus met 838 zonuren, het meeste van Nederland.

Daar kwam in juni een einde aan. Met regelmatig buien werd het een bovengemiddeld natte maand. Toch kwam de teller eind september uit op een neerslagtekort van gemiddeld 244 millimeter. Alleen in 2018 en 1976 was het neerslagtekort groter in die tijd van het jaar.

De regionale verschillen zijn groot, in het Limburgse Ell is er een tekort van 331 millimeter, terwijl Den Helder en andere steden juist kampen met een overschot.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.