Werkgroep Red de Wieringermeer vraagt Hollands Kroon te handhaven: ’Bouwwerkzaamheden Microsoft stilleggen’

Dronefoto van het datacenter van Microsoft. Het center dient als hub voor clouddiensten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Dronefoto van het datacenter van Microsoft. Het center dient als hub voor clouddiensten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.© Foto ANP/Sem van der Wal

Lydia Jasper
Middenmeer

Werkgroep Red de Wieringermeer met daarin verontruste bewoners heeft een handhavingsverzoek ingediend bij Hollands Kroon.

Zij vragen de gemeente de bouwactiviteiten bij Middenmeer stil te laten leggen. Er wordt daar tegen de regels voorbereidend werk gedaan voor Microsoft, stelt de groep. ’Microsoft is in afwachting van een vergunning voor de bouw van een datacenter op ’Het Venster’ reeds begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

Daarbij wordt onder andere een grote kantoorkeet (van minimaal drie verdiepingen) gebouwd op de naastgelegen locatie B1 (dus niet op ’Het Venster’). B1 heeft een landbouwbestemming en er is geen bestemmingswijziging.’ Dat lijkt volgens de werkgroep illegaal.

Volgens Hollands Kroon is er geen vergunning nodig voor de bouwkeet en het inrichten van de bouwplaats. ’Dit staan wij ook zo in andere gevallen toe’. De werkgroep krijgt nog een reactie.

Lees ook : Energieslurpende dozen in het landschap doen schrik toeslaan: tijd voor datacenterstrategie

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.