Opnieuw wensbomen om kerstgedachte in gemeente Opmeer een zetje te geven

Ed op den Kelder deelde namens de werkgroep als Scrooge vorig jaar de wenskaarten uit.
© Aangeleverde foto
Opmeer

Het wensboom-project in de gemeente Opmeer was vorig jaar zo’n succes dat het op 18 en 19 december aanstaande een vervolg krijgt. Opnieuw kunnen de inwoners van de dorpen hun (beste) wensen en verlangens kwijt met een briefje

Vorig jaar stond de boom, waar mensen een ’wens voor een ander’ in konden hangen op het Burgemeester De Leeuwplein voor de Readshop in Spanbroek. Dit jaar is gekozen voor verschillende locaties in de gemeente. De organisatie valt onder de paraplu van De Gabberweek.

Ook dit jaar is de ’moederboom’ van dit project in Spanbroek neergezet. Maar er komen ook wensbomen bij de Lambertuskerk in De Weere, De Nederlands Hervormde Kerk in Hoogwoud, het Wijksteunpunt De Schakel in Spanbroek, het Wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud en het Rundveemuseum in Aartswoud.

Bereik

„Op deze manier maken we onze actie voor veel meer mensen makkelijker te bereiken”, stelt Wiebo Beenen, een van de aanjagers achter de wensbomen. Vorig jaar hingen er 370 wensen in de boom, waarvan het overgrote deel vervuld kon worden. Wensen die uiteenliepen van het geven van een bloemetje tot uitjes en diners. De wensboom-werkgroep pakt al die wenken en wensen op.

Beenen: „De wensen vervullen we zonder dat het de gemeente één cent kost. Dit dankzij de verschillende fondsen die wij kunnen aanspreken. Het is echt ontroerend om te zien wat bewoners hun medemens allemaal toewensen. Zonder iets af te doen aan welke liefdevolle wens dan ook, er springen er altijd wel een paar uit. We hebben bijvoorbeeld voor negen 85-plussers een uitje mogelijk gemaakt naar Texel.”

Via de wensboom werd de gemeente ook gewezen op onveilige situaties. Het gaat om zaken als plekken waar de straatverlichting ontbreekt. „Maar ook was er de wens om meer aandacht aan eenzaamheid te besteden”, aldus Wiebo. „Dankzij de wensbomen krijgt de gemeente ook extra inzicht in wat er leeft onder de inwoners. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Vorig jaar werden 370 wensen gehonoreerd. Door de spreiding van de bomen, hoopt de werkgroep dat nog meer inwoners van deze bijzondere gelegenheid gebruik maken om iemand te verrassen. Beenen: „Het leuke is dat Heerhugowaard heeft aangegeven dit jaar ons voorbeeld te volgen. Ik hoop dat daar nog veel meer gemeenten bijkomen.”

Op de locaties worden tijdens de openingstijden alle coronaregels strikt gehanteerd. De ’moederboom’ in Spanbroek is op 18 december tussen 9 uur en 21 uur open, op 19 december tussen 9 uur en 16 uur. De Nederlands Hervormde in Hoogwoud op beide dagen van 9 uur en 15 uur. De Sint Lambertuskerk in De Weere is op 18 december tussen 9 uur en 11 uur open en tijdens de kerkdienst. Het Rundveemuseum in Aartswoud op 18 december van 9 uur en 12 uur en de beide steunpunten van 9 uur tot 15 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen