Grootste ketamine-vangst ooit in Nederland, Hoofddorpers verdacht van leiding criminele organisatie [video]

© Politie.nl
Haarlem

De politie heeft in een onderzoek naar een criminele organisatie op verschillende plaatsen in Nederland elf verdachten aangehouden. Een 32-jarige en een 37-jarige man, beiden uit Hoofddorp, worden gezien als de leiders van de organisatie. De politie trof bij het onderzoek onder meer 360 kilo ketamine aan: de grootste vangst ooit in Nederland.

Dat maakte de politie vrijdagochtend bekend. De ketamine heeft een straatwaarde van ruim 8 miljoen euro.

De criminele organisatie wordt ervan verdacht zich bezig te houden met de handel in verdovende middelen en ketamine. De verdachten werden op 28 oktober aangehouden en bestaan uit negen mannen en twee vrouwen. Ze zijn 25 tot 60 jaar oud en wonen in Hoofddorp, Heemskerk, Zandvoort, Amsterdam, Den Haag en Zwolle.

Vrijdag zitten vier mannen nog vast, waaronder de beide hoofdverdachten uit Hoofddorp. De andere gearresteerden zijn weer vrijgelaten maar blijven wel verdachte.

Doorzoekingen

De doorzoekingen vonden plaats in de woningen van de verdachten en in bedrijfsruimten in Hoofddorp, Amsterdam, Limmen, Losser en Gronau (Duitsland).

Bij deze doorzoekingen werden naast administratie 360 kilo ketamine, ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, twee vuurwapens en veel designerartikelen inbeslaggenomen. De ketamine en het geld werden aangetroffen in verschillende verborgen ruimtes in een bedrijfsruimte in Hoofddorp.

(Tekst loopt door onder de video)

Lees ook: Cocaïnevondst IJmuiden: straatwaarde tot 28 miljoen euro

Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor de betrokkenheid van enkele verdachten bij een onderschepte partij van 400 kg cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019.

Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo.

Aanleiding en achtergrond

Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart in juni 2018 nadat de politie informatie kreeg dat een van de hoofdverdachten zich bezighield met de handel in verdovende middelen en ketamine. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen