AZ levert wederom prestatie van formaat tegen Napoli en maakt nog volop kans op Europese overwintering [video]

Tiemoue Bakayoko van Napoli (links) in een verbeten duel met AZ-verdediger Owen Wijndal.
© foto’s ANP/Olaf Kraak
Koopmeiners mist van elf meter.
© ANP
1/2
alkmaar

AZ heeft wederom een prestatie van formaat geleverd in de Europa League. Het hield Napoli op 1-1 en is nog volop in de race voor Europese overwintering. Bij winst in Kroatië, volgende week, is AZ er.

De AZ-fans hielden zich dit keer in, zo was de aankondiging. Geen vuurwerk boven het stadion, nadat er vorige week tegen Real Sociedad een lucht vol vuurballen te zien was aan het begin van de wedstrijd. De autoriteiten waren er niet onverdeeld gelukkig mee.

Maar vlak na rust konden de AZ-supporters zich niet langer inhouden, nadat Bruno Martins Indi de verdiende 1-1 binnenschoot tegen Napoli. Het vuurwerk op het veld zorgde voor vuurwerk in de lucht.

Vanaf dat moment lag Napoli op de slachtbank. Zéker toen AZ even later ook nog een strafschop kreeg na een overtreding op Zakaria Aboukhlal. De fans buiten het stadion zetten de vuurpijlen alvast klaar in de flessen voor de volgende lichtshow, maar het feest ging niet door. Teun Koopmeiners miste – voor de derde keer dit seizoen - van elf meter en de pijlen bleven aan de grond.

Ook na de misser van Koopmeiners bleef AZ aanzetten, maar meer dan een punt kreeg het niet. Marco Bizot voorkwam met een knappe ingreep met de voet nog een treffer van invaller Hirving Lozano.

Hoe goed is AZ nu écht? Kan het domineren tegen een Champions League-waardige club als Napoli? Arne Slot was benieuwd naar het antwoord op die vragen. Weliswaar won AZ de heenwedstrijd in Napels met 0-1, maar dat was een ‘gestolen’ zege.

In Italië won AZ met een speelwijze die niet ‘des AZ’ is. Trainer Arne Slot wil het liefst dat zijn team aanvalt, druk zet, domineert; voetballen op z’n Hollands, niet op z’n Italiaans. Vorige week tegen het Spaanse Real Sociedad (0-0) lukte dat al heel aardig.

Donderdagavond moest de ploeg van Slot onder druk laten zien wat het kon. Het mes van uitschakeling stond op de keel, een misstap kon zomaar het einde betekenen van de Europese ambities dit seizoen. Kortom: dit was een grote wedstrijd, op het Europese podium waar de talenten van AZ zo graag acteren. Arne Slot wilde met frisse benen in de aanval – Albert Gudmundsson en Zakaria Aboukhlal speelden zondag niet tegen Heracles, nu wel – het sterke Napoli onder druk zetten.

Woorden

Gudmundsson liet binnen tien seconden zien dat het niet slechts grote woorden waren van de trainer. Bij de eerste bal naar voren knalde de IJslander op de vuisten van Napoli-doelman David Ospina. Het vroege wapenfeit gaf AZ direct het gevoel: hier valt wat te halen. AZ schoof op, stond met veel spelers op de helft van Napoli; een beeld dat in Napels in negentig minuten amper voorkwam. Toen stond AZ vastgenageld op de eigen helft, máár: toen scoorde Napoli niet.

Nu wel. Napoli strafte de lef die AZ toonde genadeloos af. Na vijf minuten voetballen trok de Italiaanse topploeg, met de grote namen op het veld, voor het eerst ten aanval. De bezoekers speelden de linkerflank van AZ zoek, Napoli-rechtsback Lorenzo Insigne gaf strak voor, sterspeler Dries Mertens rondde knap af. De centrale verdedigers Pantelis Hatzidiakos en Bruno Martins Indi zagen er niet goed uit bij die tegengoal.

AZ liet zich door de vroege tegentreffer niet ontmoedigen. Het hield vast aan het eigen plan. Het kreeg kansen en uiteindelijk ook de beloning in de vorm van de gelijkmaker. Maar niet alleen dat doelpunt maakte indruk; de manier waarop AZ er dit keer inderdaad in slaagde Napoli terug te dringen, bewees dat de ploeg nog altijd groeit. Zelfs in de boeiende slotfase bleef AZ onvermoeibaar aanvallen, ondanks dat sommige spelers er zichtbaar doorheen zaten. Begrijpelijk, na een verbeten voetbalgevecht tegen een ploeg van het kaliber van Napoli.

Real Sociedad wist in eigen huis niet te winnen van het Kroatische Rijeka, waardoor er nog van alles mogelijk is in groep F. En het mooie voor AZ is: de ploeg heeft alles in eigen hand. Winst volgende week in Kroatië volstaat voor een plek in de knock-outfase. Dat zou, gezien de sterkte van de groep, een daverende verrassing zijn.

AZ-Napoli 1-1

6. Mertens 0-1, 54. Martins Indi 1-1.

AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Gudmundsson (70. Boadu), Aboukhlal (82. Karlsson).

Napoli: Ospina; Di Lorenzo, Maksimovic, Koulibaly, Ghoulam; Fabián Ruiz (57. Elmas), Bakayoko, Zielinksi (61. Petagna); Politano (61. Lozano), Mertens, Insigne.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen