Restaurant De Dakkas in Haarlem krijgt volgende week vier nieuwe bomen. Ze zijn zes meter hoog en hebben geen wortels

Op het dak moet een park van 800 vierkante meter komen.
© Beeld TUJP
Haarlem

De Dakkas in Haarlem krijgt volgende week donderdag vier nieuwe bomen: hangende. Zonder wortelstelsel. Met een hijskraan zullen ze op het dak geplaatst worden.

Deze ’dansende’ bomen kunnen wel acht meter hoog worden, maar wegen maar een fractie van het gewicht van een gewortelde boom. Daarmee zijn ze geschikt voor daken. Omdat ze geen wortels hebben komen ze te hangen in een lichtgewicht constructie.

Het innovatieve bedenksel komt van The Urban Jungle Project, dat door daken te beplanten het klimaat in steden wil verbeteren: groene daken zorgen voor een waterbuffer, de opname van fijnstof en ze verhogen de biodiversiteit.

5 graden warmer

,,Op een warme dag in Haarlem kan het zo vijf graden warmer zijn op de Grote Markt dan in de Haarlemmerhout’’, stelt Maarten Grasveld van het bedrijf. ,,De beperkte biodiversiteit in steden leidt tot klimaatproblemen. Dat uit zich in oververhitting tijdens warme periodes, overstromingen in natte periodes en een verslechtering van de luchtkwaliteit. De natuur is de oplossing. Er ligt een enorme potentie in het vergroenen van daken in steden.”

Duinlandschap in de binnenstad

Uiteindelijk moet op het dak van parkeergarage De Kamp, naast het paviljoen van De Dakkas, een stadspark van achthonderd vierkante meter komen in de vorm van een duinlandschap. Een binnenstedelijk natuurgebied(je) met een eigen ecosysteem. Met volwassen bomen die voor koelte en schaduw zorgen. Deze vier bomen zijn de eerste stap.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen