Opwinding bij AZ als Maradona belt met zijn landgenoot en zegt ’ik kom langs’ | column Brian Wijker

Keeper Sergio Romero verlaat het veld na afloop van AZ-Ajax.
© Foto Joop Boek

De wekelijkse column van AZ-kenner Brian Wijker in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad gaat deze week over een Argentijnse keeper van AZ en over Diego Maradona, die naar Alkmaar kwam. Of toch niet.

De voetbalwereld verloor met Diego Armando Maradona vorige week een van zijn grootste iconen. Een legende, misschien zelfs een god: zo zullen de Argentijnen hem blijven herinneren. Toch ging er bij een Argentijnse doelman in Alkmaar niet meteen een belletje rinkelen toen hij de misschien wel beste voetballer ooit aan de telefoon kreeg.

’Met Diego.’

’Diego, zeg je?’

’Ja, met Diego.’

Sergio Romero struint in zijn gedachten even zijn vrienden- en kennissenkring af. Ja, zijn broer heet ook Diego, maar die klinkt heel anders. En dan valt het kwartje ineens. Natuurlijk hoefde deze Diego zijn achternaam niet uit te spreken. Het is de grote Maradona, die inmiddels bondscoach van Argentinië is geworden.

’Pluisje’ belde de AZ-doelman op deze novemberdag in 2008 om hem te vertellen dat hij voor het eerst bij de definitieve selectie van Argentinië zat. En: Maradona liet Romero weten snel naar Alkmaar te komen om de jonge keeper eens in het echt aan het werk te zien.

Die mededeling bracht veel mensen bij AZ in extase. Dé Maradona, straks gewoon even op de tribune in Alkmaar aan een bitterbal of broodje worst.

Maar Maradona zou Maradona niet zijn als hij die afspraak inderdaad zou nakomen. Hij kwam dus niet. AZ en Alkmaar zouden Maradona nooit op bezoek krijgen. Het is hem vergeven, want onder het icoon van Napoli – donderdag tegenstander van AZ – was Romero de onbetwiste nummer één in het Argentijns elftal. Een AZ-keeper die Argentinië als basisklant vertegenwoordigt op het WK van 2010: dat was iets om heel trots op te zijn.

Het had anders kunnen lopen. Nadat Romero in 2009 na het verloren bekerduel tegen NAC Breda zijn hand brak door keihard op een muur te slaan, kreeg hij Maradona wederom aan de lijn. ’Hoe kun je zo dom zijn?’, vroeg hij aan de doelman. ’Wees toch alsjeblieft zuinig op je handen, het is je gereedschap.’

(Tekst gaat verder na de foto)

Na afloop van de bewuste bekerwedstrijd AZ-NAC (1-2) in 2009. Sergio Romero, die blunderde bij de gelijkmaker van NAC, verlaat zwaar teleurgesteld het veld en zal in de gang naar de kleedkamer zijn hand kapot slaan.
© Foto Joop Boek

Maar het kwam dus goed tussen coach en keeper. En Maradona was zelfs in levenden lijve bij een duel van AZ - al was Romero toen al jaren geen keeper van AZ meer. Hij was in 2011 verkocht aan Sampdoria.

Op 12 augustus 2017 bij PSV-AZ was Romero er dus niet meer, maar Maradona was er wél. Hij belegde met zijn toenmalige club een trainingskamp in het nabijgelegen Mierlo. AZ verloor met 3-2 en raakte op die dag Calvin Stengs kwijt met een dramatische blessure. Tot overmaat van ramp moest het ook nog toezien hoe Maradona na elke PSV-treffer van zijn stoel sprong om met zijn van de Eindhovense club verkregen shirt in de lucht te zwaaien. Met sigaar in de mond, Maradona mocht dat.

AZ was een van de vele clubs die Maradona afgelopen week eerden. Voor de aftrap van de Europese wedstrijd tegen Real Sociedad was er een minuut stilte en verscheen een foto van de Argentijn op het stadionscherm. Zo is Diego Armando Maradona toch nog een klein beetje in Alkmaar geweest.

De gehele AZ-podcast is hier te beluisteren:

AZ is landskampioen in 2009, Sergio Romero toont de kampioensschaal.
© Foto Joop Boek

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen