Hilversum verlaagt parkeernorm van nieuwbouw bij de stations om meer betaalbare woningen te kunnen bouwen

Straks minder parkeerplaaten bij woningen rond de stations in Hilversum.
© illustratie De Zwarte Hond
Hilversum

Om meer betaalbare woningen rondom de stationsgebieden in Hilversum te kunnen bouwen stemt het college van b en w in met minder parkeerplaatsen bij nieuwbouw. Daarvoor wordt de zogeheten parkeernorm verlaagd.

Die bepaalt hoeveel parkeerplekken beschikbaar moeten zijn op eigen terrein per nieuwe woning. Aan de huidige parkeernorm kan bij de stationsgebieden (OV-knooppunten) volgens de gemeente nu niet makkelijk worden voldaan, omdat er onvoldoende ruimte is om het berekende aantal parkeerplaatsen aan te leggen. Veel parkeerplaatsen zijn volgens het college ook helemaal niet nodig omdat deze woningen vlak naast de stations liggen waardoor ze al goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Fietsen

Hilversum wil de komende jaren veel woningen gaan bouwen in onder meer het gebied rond het centraal station. Er is veel behoefte aan betaalbare woningen in de mediastad.

Ontwikkelaars moeten van het college bij hun bouwplannen ook een zogeheten mobiliteitsplan indienen waarin ze aangeven hoe ze delen van vervoersmiddelen mogelijk willen maken. Ook moeten ze duidelijke plannen voor het stallen van fietsen inleveren.

De raadscommissie en vervolgens de gemeenteraad moeten zich nog uitspreken over de plannen van burgemeester en wethouders.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen