Brug over de Zaan op N515 defect, automobilisten keren midden op de weg om, zeker tweehonderd scholieren te laat [update]

1/5
ZAANDAM

De Julianabrug over de Zaan bij de Leeghwaterweg (N515) is dinsdagochtend tussen 07.00 uur en 07.30 uur defect geraakt. Rond tien uur was de brug weer toegankelijk voor fietsers en autoverkeer. De brug kan echter nog steeds niet omhoog, waardoor schepen moeten omvaren.

De brug ging niet meer naar beneden door een kapotte hydraulische slang. Het veiligheidssysteem greep in, waardoor zowel de verkeersbrug als de fietsbrug omhoog bleven staan. Via het langzamere noodsysteem was de brug rond tien uur weer naar beneden gehaald en kon het verkeer volgens de objectbeheerder van de Provincie weer veilig de Zaan over.

De situatie leidde tot vreemde taferelen op de doorgaande weg. Auto’s probeerden midden op de weg om te keren. Volgens een ooggetuige zou er langzaamaan een ’gekkenhuis’ zijn ontstaan, omdat de brug de enige oeververbinding is in de wijde omtrek, zeker voor scholieren die dinsdagochtend naar school moeten aan de andere kant van de Zaan.

De dichtstbijzijnde brug over de Zaan is ruim 30 à 40 minuten omfietsen. Zo’n twee- tot driehonderd leerlingen van het St. Michaël College kwamen te laat.

Volgens de objectbeheerder is het de eerste keer dat er een dergelijk defect is aan de Julianabrug. Hij kon niet met zekerheid zeggen wanneer het defect gerepareerd is, ’maar dit duurt geen dagen’.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen