Loonkloof mannen/vrouwen wordt nog niet kleiner

Vrouwen blijven structureel minder per uur verdienen dan mannen, ook als voor allerlei verklarende factoren wordt gecontroleerd.

Tussen 2016 en 2018 is die loonkloof niet kleiner geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). „De loonkloof werd langzaam kleiner, maar de laatste jaren stagneert het”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Vrouwen die bij de overheid werken, verdienden in 2018 gemiddeld 26 euro per uur. Hun mannelijke collega’s verdienen 28 euro per uur: 8 procent meer. In het bedrijfsleven - van de schoonmaaksector tot de financiële wereld - zijn de verschillen groter. Vrouwen verdienen daar gemiddeld 18 euro per uur, en mannen 22 euro, dit is maar liefst 19 procent meer. Die verschillen worden sinds 2008 wel langzaam kleiner, maar sinds 2016 staat de trend dus stil.

Het CBS heeft de cijfers ook gecontroleerd voor onderwijsniveau, functieniveau, werkervaring en leeftijd. De loonverschillen worden dan minder groot, maar blijven wel bestaan. Bij de overheid verdienen vrouwen dan 4 procent minder (in 2016 5 procent), en in het bedrijfsleven 7 procent, net als in 2016.

Bij de twintigers verdienen de vrouwen juist nog meer dan de mannen: zij zijn vaak hoger opgeleid. Die hogere opleiding zorgt vooral aan het begin van de carrière nog voor een hoger salaris. „Als vrouwen kinderen krijgen komt de carrière vaak op een tweede spoor. Zij gaan meestal minder uren werken. Zo werkt het nou eenmaal, en ik zie daar ook geen veranderingen”, zegt Van Mulligen.

De loonkloof kan deels worden verklaard door het feit dat er meer mannen in - beter betaalde - leidinggevende functies zijn.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.