AZ kan het dus wel, zakelijk een overwinning over de streep trekken: zege in Almelo bij generale voor kraker tegen Napoli

Almelo

Wat in het begin van het seizoen maar niet lukte, kan AZ nu wel: op een zakelijke wijze de zege binnenslepen. Dat liet het zien in Almelo, waar Heracles met 1-2 werd geklopt tijdens de generale repetitie voor de Europa League-kraker met Napoli.

Toen AZ ruim een maand geleden naar Napels afreisde voor de eerste ontmoeting met Napoli, was de ploeg dolende. AZ had het weekend ervoor weer eens een voorsprong vergooid, dit keer tegen VVV. De zege op Napoli (0-1) kwam dan ook als een grote verrassing; wellicht speelde een vorm van onderschatting ook wel een rol bij de Italianen.

Van onderschatting bij Napoli zal komende donderdag, wanneer de terugwedstrijd op het programma staat, geen sprake zijn. Want de voorbije weken liet AZ zien dat het ’gevoel’ goed is. Niet dat AZ zondag in Almelo zo briljant speelde; Heracles kreeg voor het rust het idee goed mee te kunnen met de bezoekers.

Beroerd verdedigen van met name Bruno Martins Indi zorgde ervoor dat Rai Vloet een levensgrote kans kreeg, maar hij schoot voorlangs. Voor rust knipperde de verdediging van Heracles een paar keer met de ogen en het stond ineens 0-2, door een benutte van strafschop van Teun Koopmeiners en een hard schot in de korte hoek van spits Myron Boadu.

Zie ook: Teun Koopmeiners achterhaalt David Loggie en heeft Kees Kist in zicht

Boadu mocht van trainer Arne Slot weer eens in de basis starten en maakte een gretige indruk. Ook Timo Letschert kreeg een kans in de basiself, op de plek van de niet geheel fitte centrumverdediger Pantelis Hatzidiakos. Hij zal er donderdag tegen Napoli waarschijnlijk weer bij zijn. Of dat ook geldt voor Jonas Svensson, valt te bezien. Hij verliet het veld aangeslagen na een uur spelen. Met zijn vervanger Yukinari Sugawara binnen de lijnen kwam Heracles Almelo dankzij een fraaie treffer van Lucas Schoofs terug in het duel, maar AZ speelde de wedstrijd - nu wel - prima uit.

De zakelijke overwinning in Almelo betekent de vierde winstpartij op rij, nadat AZ de competitie teleurstellend begon met vijf keer een gelijkspel. In die vier gewonnen wedstrijden kreeg AZ slechts één tegentreffer. Tel daarbij op dat AZ afgelopen donderdag gelijk was aan de Spaanse topploeg Real Sociedad (0-0) en het mag duidelijk zijn: Napoli is gewaarschuwd.

Heracles Almelo-AZ 1-2 (1-2). 41. Koopmeiners 0-1 (strafschop), 44. Boadu 0-2, 76. Schoofs 1-2.

Heracles Almelo: Brouwer; Breukers (46. Schoofs), Pröpper (75. Rente), Knoester, Quagliata; Kiomourtzoglou (75. Cijntje), Vloet, Bijleveld; Lunding (56. Burgzorg), Bakis, De la Torre.

AZ: Bizot; Svensson (64. Sugawara), Letschert, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Boadu (88. Gudmundsson), Karlsson (68. Aboukhlal).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen