AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø niet verrast: ’Ik wist dat de kwaliteit er was’

Fredrik Midtsjø tijdens de training in het stadion, een dag voor AZ-Real Sociedad.
© Foto Ed van de Pol
Alkmaar

Fredrik Midtsjø zette afgelopen zomer zijn handtekening onder een nieuw contract bij AZ. Hij voelt zich er thuis. AZ is op dit moment voor hem ’the place to be’, zegt hij.

Door zijn contractverlenging ligt Midtsjø nu vast tot 2023. „De club is goed bezig. Er gebeuren hier goede dingen en ik had het gevoel dat ik dit traject van AZ, deze reis, wilde blijven meemaken. Natuurlijk blijft het altijd zo dat als er een andere mooie club komt, dat ik dan zal nadenken over die stap. Maar nu is AZ de plek waar ik wil zijn. Sinds ik hier ben, zijn we elk jaar vooruitgegaan.”

Midtsjø is alweer bezig aan zijn vierde seizoen bij AZ. Toen hij eind augustus 2017 overkwam van Rosenborg BK, had hij zich met die club net geplaatst voor de groepsfase van de Europa League door in de play-offs af te rekenen met Ajax. Die groepsfase maakte Midtsjø dus niet mee. Hij vertrok naar AZ, dat zich helemaal niet had geplaatst voor Europees voetbal. Het leek dan ook een stap terug voor de op dat moment 24-jarige middenvelder, zeker toen AZ een jaartje later al in de voorronde van de Europa League werd uitgeschakeld door een club uit Kazachstan en dus opnieuw een jaar lang geen internationale wedstrijden speelde.

Elk jaar progressie

Het kwam goed. AZ staat nu voor het tweede jaar op rij in de groepsfase. „We hebben elk jaar progressie geboekt en we hebben elk jaar de topteams meer aangevallen. Het verraste me niet dat we vorig seizoen zo goed waren. We hadden wel wat jongens voor wie het hun eerste echte seizoen was, zoals Boadu en Wijndal, maar ik wist dat de kwaliteit er was.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Fredrik Midtsjø in duel met Simon Tibbling van FC Emmen.
© Foto ANP/Jeroen Putmans

Midtsjø heeft niet het gevoel dat de gedeelde eerste plaats van vorig seizoen een uitschieter was. „Ik geloof er nog steeds in dat we iets kunnen winnen met deze groep. Alle voorwaarden zijn aanwezig. Slechts twee basisspelers van vorig seizoen zijn vertrokken (Oussama Idrissi en Stijn Wuytens, red.) en daar zijn goede vervangers voor gekomen. We hebben dus bijna hetzelfde elftal en iedereen is weer wat ouder en heeft meer ervaring.’’

,,Dat kan ook een nadeel zijn, ja, als er weinig veranderingen in een selectie zijn, maar dat is in dit geval niet zo, vind ik. Ik voel dat iedereen nog steeds gretig is. Iedereen heeft vertrouwen en ziet dit seizoen als een kans om iets te gaan winnen. Vorig seizoen deden we mee om de eerste plaats. Dat willen we weer laten zien. Hoe het seizoen eindigde was frustrerend en teleurstellend, maar het heeft ons een extra zet gegeven, het is een extra motivatie geworden.”

Napels

De overwinning in Napels, vorige maand, toont volgens Midtsjø hoeveel er in de groep zit. „We gingen daar geloof ik met twaalf spelers van de A-selectie heen, maar we wonnen wel. Dat laat wel zien hoeveel mentaliteit er in de groep zit. Gretig en vastberaden.”

Tegen Real Sociedad bleef AZ donderdg goed overeind, terwijl het in de uitwedstrijd nog was overklast. Het klasseverschil was in die uitwedstrijd groot. „Real Sociedad speelt eenzelfde soort voetbal als wij, maar ze waren in die wedstrijd wel een paar stappen verder dan wij. We wisten dat ze hoog druk gingen zetten. Daar hadden we een plan tegen, maar het was gewoon niet makkelijk om de bal bij een ploeggenoot te krijgen. Het voelde steeds of ze élke speler van ons dekten. Dus ja, het was een zware wedstrijd. Die week ervoor hadden we in Napels ook niet vaak de bal, maar haalden we wel een prima resultaat. We hadden het gevoel dat we dat niveau aankonden. En toen kwam Sociedad. Ze waren in alles beter, we werden weggespeeld. Zo goed als ze waren aan de bal, dat verraste me wel. Elke pass was perfect.”

Underdog

In de thuiswedstrijd was AZ wel de gelijke van Real Sociedad en werd er zelfs bijna gewonnen. „Bij het begin van de groepsfase zag iedereen ons als de underdog tegenover Real Sociedad en Napoli, maar op dit moment hebben we nog steeds kans om door te gaan.”

De kans daarop is het grootst als AZ donderdag weet te winnen van Napoli. Bij een gelijkspel wordt het een moeilijk verhaal en heeft AZ het waarschijnlijk niet meer in eigen hand.

Fredrik Midtsjø heeft in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad het nakijken tegen David Silva.
© Foto EPA/Juan Herrero

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen