Horeca op ramkoers met kabinet? Plan om op 17 januari deuren weer open te gooien. ’We houden het niet langer vol’

Annemarie de Jong
Amsterdam

Een groot aantal horecaondernemers wil op 17 januari 2021 desnoods zonder toestemming weer opengaan. „De maat is vol, we staan op het punt te verzuipen”, melden verschillende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland in een concept persbericht in het bezit van deze krant.

De aankondiging van minister Hugo de Jonge dat ’we ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’, is bij de horeca in het verkeerde keelgat geschoten. Dat blijkt uit het concept persbericht van KHN-afdelingen dat onder leden is verspreid.

Mede-initiatiefnemer Johan de Vos, vicevoorzitter KHN afdeling Breda, wil niet inhoudelijk op het bericht ingaan. Er wordt volgens hem nog overlegd over onder andere het aantal deelnemende steden. De actie op 17 januari sowieso open te gaan zou tot nu toe worden gesteund door tal van steden, zoals Leiden en Hilversum en de volledige Regio Noord-Holland.

Horecaondernemers storen zich aan ’de achteloze manier’ en het ’gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche’ waarmee Hugo de Jonge zijn mededeling deed. Daarom hebben ze besloten ’zich te scharen achter deze actie’: „Verantwoord opengaan per 17 januari.” De horeca-afdelingen stellen in het concept persbericht geen andere keuze te hebben. ,,Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze prachtige branche failliet.”

Verzuipen

De Jonge zou zijn mededeling op geen enkele wijze hebben besproken met de brancheorganisaties. ,,Hierdoor heeft hij alle vormen van toekomstperspectief in één keer volledig weggeblazen”, laten de afdelingen in het uitgelekte concept persbericht weten. „Nóg anderhalve maand de deur op slot. Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.”

Landelijk voorzitter Robèr Willemsen van KHN laat desgevraagd weten dat hij begrip heeft voor de wanhoop van de horecaondernemers, maar dat de beoogde actie ’niet de lijn is die wij vanuit KHN landelijk voeren’. Hij denkt dat het ’een noodkreet’ is. ,,We gaan natuurlijk nooit open zonder toestemming van de overheid.” Wel is extra overheidssteun volgens hem ’keihard nodig’ om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn omvalt. ,,De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos.”

Geen euro staatssteun

Dat blijkt ook uit verhalen van Noord-Hollandse restauranthouders. ,,Het geld is op”, zegt een ondernemer die anoniem wil blijven. Zijn hypotheek kan hij al zes maanden niet betalen en hij loopt vier termijnen achter bij de huurbaas. ,,Ik moet lenen bij familie en vrienden.” Al weken is zijn zaak door de coronacrisis gedwongen dicht. ,,Ik heb nog geen euro staatssteun ontvangen.”

Intussen brengen bezorgdiensten en afhaalservices amper geld in het laatje. ,,Er veel meer concurrentie dan in het voorjaar. Zelfs de kroeg doet nu afhaal.” Hij ziet het somber in. ,,Ik kan me niet voorstellen dat iedereen met Kerst en Oud en Nieuw zich netjes aan de regels gaat houden, dus in januari verwacht ik weer een piek. Misschien dat als er in maart weer een zonnetje gaat schijnen we buiten weer wat kunnen doen, maar veel eerder zal het niet worden.” Als hij failliet gaat is hij alles kwijt. ,,Ook mijn privéhuis.”

Hopeloos gefaald

In het conceptbericht melden horecaondernemers ook dat ’maandenlang is getracht oplossingen aan te dragen en uit te werken, protocollen te maken, om samen door en uit deze crisis te komen’. ,,Na 8 maanden moeten wij de balans opmaken met de trieste conclusie dat dat ’samen’ nihil is geweest. Daar waar de gemeentelijke overheden over het algemeen de horeca op alle mogelijke manieren probeerden te steunen, heeft het kabinet hier hopeloos gefaald.”

Ook de vergoedingen schieten tekort volgens de afdelingen. ,,Zoals de gevraagde - veel te hoge - eigen bijdragen van ondernemers om aanspraak te kunnen maken op niet toereikende maatregelen, bijvoorbeeld een TVL die minimaal 75 procent had moeten zijn en een NOW die ook écht 90 procent had moeten dekken. Dit, evenals het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en het inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder de strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 17 januari 2021.”

De KHN-afdelingen hebben de buik vol van de gedwongen horecasluiting. „Na de eerste lockdown heeft de horeca er - gedurende de korte tijd dat we open waren – álles aan gedaan om de gezondheid en veiligheid van onze gasten te garanderen. En dat is door de cijfers van het RIVM, vlak voor onze tweede sluiting, gelukkig ook bevestigd.” Volgens de organisatie had de horeca bij het toenmalige aantal coronabesmettingen ’een aandeel van slechts 2,6 procent’. ,,Wij willen dan ook benadrukken dat voor ons de gezondheid van iedereen op één stond. En vooral, nog steeds staat.”

Zorgmedewerkers

In het bericht spreken de horecaondernemers ’diep respect’ uit voor alle zorgmedewerkers in Nederland. ,,We steunen jullie volop. We zien wat jullie doen in deze bijzondere tijd en helpen waar mogelijk. Door bijvoorbeeld onze medewerkers in te zetten in de zorg en straks onze protocollen streng te volgen.”

De initiatiefnemers benadrukken dat alle bij ondernemers hun deuren alleen openen volgens ’de protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en door de overheid zijn goedgekeurd’. ,,Maatwerk, waarbij rekening is gehouden met iedere bedrijfsvorm binnen de branche. Wij openen onze deuren veilig en verantwoord en daar staan we 100 procent achter.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen