55 nieuwe coronabesmettingen in Noordkop, inwoner gemeente Schagen in ziekenhuis opgenomen

Schagen

In de Noordkop zijn vrijdag 55 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Een inwoner van de gemeente Schagen is in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van het virus.

Dat blijkt uit actuele informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Hollands Noorden.

In de gemeente Schagen werd bij 25 inwoners het virus ontdekt. Negentien inwoners van Den Helder testten positief. In Hollands Kroon kwamen tien nieuwe gevallen aan het licht. Op Texel kwam er een nieuwe besmetting bij.

In totaal zijn er nu sinds de uitbraak in maart 2718 besmet geraakt met het virus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg naar 81. Er zijn geen overledenen gemeld.

Het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar heeft woensdag twee operatiekamers, die eerder door de coronadrukte waren gesloten, voorlopig weer in gebruik genomen.

Intensive care

Daardoor zijn nu acht van de in totaal twaalf operatiekamers open. Vier blijven er tot nader order dicht, omdat personeel het te druk heeft met coronapatiënten. In het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar liggen momenteel 36 coronapatiënten, waarvan negen op de intensive care en 29 op geïsoleerde verpleegafdelingen.

Momenteel laten per dag per GGD-teststraat gemiddeld bijna tweehonderd inwoners met klachten zich testen op corona. Tot voor kort waren dat er nog zo’n driehonderd. De uitslag bij een op de ongeveer acht personen is positief.

Opvallend is dat zo’n 18 procent van de besmettingen sinds deze week wordt geconstateerd bij jongeren onder de 20 jaar. Vorige week lag dat nog op 13 procent. De GGD ziet met name op scholen voor voortgezet onderwijs een toename van besmettingen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.