Alle selectiespelers van AZ zaten in het vliegtuig, op één speler na. Die had door vliegangst besloten met de auto te gaan | column Brian Wijker

Volendam - AZ 0-6 : Ali Elkhatabbi viert met de supporters zijn tweede goal.
© archieffoto joop boek

De wekelijkse column van AZ-kenner Brian Wijker in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad gaat deze week over een voetballer met vliegangst.

Calvin Stengs speelde afgelopen week een prima partij met Oranje tegen Polen. De buitenspeler van AZ leverde een aantal panklare voorzetten af, maar had pech dat daar niet altijd goed mee om werd gesprongen. Wat ook goed was van Stengs: hij was niet bevreesd om het vliegtuig naar Polen in te stappen.

We gaan even terug naar 2004: het in Europa teruggekeerde AZ van trainer Co Adriaanse vliegt van Amsterdam naar Poznan. Een dag later wordt gespeeld tegen Amica Wronki. Alle selectiespelers zaten in het vliegtuig, op één speler na. Ali Elkattabi had door vliegangst besloten met de auto te gaan. AZ huurde een chauffeur in voor de Marokkaanse Nederlander, zodat de speler niet de hele reis achter het stuur hoefde te zitten.

AZ won de wedstrijd in Polen met 1-3, El Khattabi speelde als invaller twintig minuten mee, om daarna weer duizend kilometer af te leggen richting Alkmaar. El Khattabi was een beetje de Dennis Bergkamp van AZ. Het icoon van Arsenal en Oranje had ook vliegangst.

Toen AZ later een trainingskamp aflegde in Zuid-Spanje, besloot El Khattabi de trein te nemen, vergezeld door teammanager Piet Hartland. En ook voor het Europese uitduel tegen Villarreal in datzelfde seizoen, nam El Khattabi de trein. Hij maakte een veel langere reis dan zijn teamgenoten, die wél gewoon in het vliegtuig stapten. Maar hoe lang de reis ook was, El Khattabi werd niet beloond met speelminuten. Hij kwam in El Madrigal niet van de bank en zal de terugreis als vervelend en lang hebben ervaren, ondanks het knappe resultaat van zijn team.

El Khattabi bleef last houden van vliegangst en liep hierdoor een hoop interlands voor de Marokkaanse ploeg mis. Ook een transfer naar PSV ketste af, omdat de aanvaller zich niet aan zijn vliegangstprobleem wilde laten helpen. Tegenwoordig is El Khattabi werkzaam in het vastgoedwereldje. En voor die job schijnt hij regelmatig naar Marokko te moeten vliegen.

Luister de hele podcast hieronder:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen