Bieb en Artiance worden samen het ABC Huis. ’Een mens een leven lang laten leren’

Artiance, het centrum voor kunsten in Alkmaar. Vanaf 1 januari samen met Bibliotheek Kennemerwaard.
© foto artiance
Alkmaar

Op het eerste gezicht lijkt het een merkwaardige combinatie: een bibliotheek en een centrum voor de kunsten. Toch is het al een tendens in Nederland. Ook in Alkmaar komt er zo’n fusie, tussen Bibiotheek Kennemerwaard en Artiance.

Artiance Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard gaan met ingang van 1 januari een bestuurlijke fusie aan. Er komt een holding die een nieuwe naam krijgt: ABC Huis. ABC staat voor de basis van lezen (het alfabet) en voor Artiance, Bibliotheek en Cultuur. Huis staat voor ontmoetingsplek. De huidige directeur van Bibliotheek Kennemerwaard, Erna Winters, wordt directeur van de nieuwe holding. De directeur van Artiance, Rob Bangert, blijft als organisatieregisseur bij de organisatie betrokken.

Buren

De werkgebieden van Artiance en de Bibliotheek Kennemerwaard, bijna buren aan het Canadaplein, kennen al veel raakvlakken. Op diverse gebieden is de afgelopen jaren al samengewerkt. Een voorbeeld van die samenwerking is het project Dag & Dauw. Daarnaast zijn er ook nog veel mogelijkheden in het onderwijs en het sociale domein.

In november 2018 zijn beide organisaties al een intentieverklaring aangegaan met afspraken voor nauwere samenwerking en/of fusie. Het is het laatste geworden.

Leren

Aan de basis van de samenwerking staat volgens de aanstaande partners de gedeelde visie van beide instellingen om mensen de mogelijkheid te bieden om een leven lang te leren. Artiance doet dat met cursussen en projecten op het gebied van kunst en cultuur. De bibliotheek doet dat met leesbevordering en tal van activiteiten ten behoeve van de zelfontplooiing, zelfredzaamheid, participatie en educatie.

Het samengaan van een bibliotheek met een Centrum voor de Kunsten is landelijk gezien niet ongewoon en kan zelfs een tendens genoemd worden. Dat uit zich in een toenemend aantal gefuseerde instellingen maar ook in de wens om tot een gezamenlijke cao te komen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen