’Black Friday’ is in aantocht. De folders die door de brievenbus worden gekieperd, de mailbox en de reclame op radio en tv zitten tjokvol met ’sensationeel spectaculaire stuntaanbiedingen’ | Column

Hoe druk zal het in de winkelstraten tijdens ’Black Friday’ in coronatijd zijn?
© Archieffoto
Alkmaar

’Black Friday’ is in aantocht. Je kunt het bijna niet hebben gemist, want de folders die door de brievenbus worden gekieperd, de mailbox en de reclame op radio en tv zitten tjokvol met ’sensationeel spectaculaire stuntaanbiedingen’.

’Laatste kans’. ’Flinke kortingen’. ’Twee halen, een betalen’. ’Sla nu je slag’. ’Deal or no deal’. Er is haast geen ontkomen aan... En wie denkt dat het prijzenfestival maar een dag duurt, heeft het mis.

Voorraad

De stuntverkoop wordt al wekenlang aangekondigd en begint bij sommige ketens zelfs al aan het begin van de week. Onder het motto: hoe eerder wij van onze voorraad af komen, des te beter.

’Black Friday’ Matters, kennelijk. Want ook steeds meer Nederlandse consumenten trekken tijdens het uit Amerika overgewaaide fenomeen hun beurs of pinpas en laten de kassa’s flink rinkelen.

Truc

Maar mensen, pas toch op. Uit eerder onderzoek (en uitgedeelde waarschuwingen) blijken vermeende stunters hun prijskaartjes vlak voordat de koopjesjagers kunnen toeslaan aan te passen, zodat de gegeven kortingen ineens een stuk hoger lijken. Een oeroude ondernemerstruc.

En: er zit nog een addertje onder het gras. Ook verrekt handige internetcriminelen hebben de koopwoede van het volk ontdekt en spelen daar rond deze periode slinks op in door nepaanbiedingen via nepwebsites aan te prijzen. Wie heeft betaald, kan fluiten naar zijn product en ziet zijn geld niet meer terug. Want leveren doen ze niet.

Zwart

’Black Friday’ kan mij eerlijk gezegd gestolen worden. De naam is bij nader inzien toch wel toepasselijk gekozen: het ziet in de winkelstraten doorgaans zwart van de mensen (zal mij in coronatijd heel erg benieuwen). Het wordt helemaal zwart voor je ogen van de enorme hoeveelheid aanbiedingen die op je af komt. En, last but not least: mijn beeldscherm blijft op zwart. No deal.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen