Twee mannen opgepakt voor mensensmokkel; arrestaties in Zaandam en Amsterdam

Foto ter illustratie.
© Foto: ANP/Evert Elzinga
Zaandam

Twee mannen die worden verdacht van het smokkelen van vijftig mensen van Griekenland naar Italië zijn onlangs door Koninklijke Marechaussee opgepakt. Het gaat om twee Egyptenaren van 27 en 32 jaar oud. Eén van hen werd aangehouden in Zaandam, de andere in Amsterdam.

Het tweetal kwam na tips over de mensensmokkel in beeld. De mannen zouden vluchtelingen vanuit Griekenland naar andere landen binnen de Europese Unie smokkelen. Daarvoor betaalden die mensen vaak duizenden euro's.

De marechaussee werkte samen met de Griekse, Albanese en Italiaanse autoriteiten in het onderzoek naar de mensensmokkel. Mogelijk worden nog meer verdachten aangehouden.

,,Vaak zien we tijdens onze grensbewaking incidenten met vreemdelingen, die voorzien zijn van valse reisdocumenten en onder mensonterende omstandigheden verstopt zijn achterin vrachtwagens, trailers en soms koelcontainers", aldus een woordvoerder van de marechaussee. ,,Levensgevaarlijk, we kennen allemaal de beelden van smokkelincidenten waarbij het fout afliep.’’

Ook de afgelopen weken zijn volgens de marechaussee weer bijzondere smokkelmethoden ontdekt, van vreemdelingen verstopt in dozen in een bestelbusje tot groepen verstopt in trailers in havens. ,,Heel sneu om te zien dat zelfs kinderen soms dagen of weken achterin zo’n trailer hebben moeten schuilen in de hoop naar bijvoorbeeld Engeland te gaan."

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen