Raad Hoorn besluit in april over kindcentrum: op hockeyvelden of bij HSV, met of zonder woningbouw erbij

De voormalige hockeyvelden met iets onder het midden het bestaande parkeerterrein met 78 parkeerplaatsen.
© Foto Cyclomedia
Hoorn

De komst van een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) op de voormalige hockeyvelden in Hoorn staat definitief op losse schroeven.

Nu een aantal gemeenteraadsfracties heeft aangegeven dat ze het terrein van HSV Sport een betere plek vinden, heeft het college besloten een vergelijkend onderzoek te starten. Naar verwachting zal de gemeenteraad in april 2021 besluiten welke locatie de meest geschikte is.

Een IKEC biedt gespecialiseerd onderwijs, zorg en kinderopvang aan kinderen van 0 tot 12 jaar, op één locatie. In 2017 waren de hockeyvelden hiervoor al in beeld. Het college wilde het centrum halverwege 2022 openen omdat de verschillende onderwijsinstellingen zoals De Wissel, De Piramide en De Eenhoorn nu in verouderde gebouwen zitten en niet veel langer kunnen wachten.

Parkeerplaatsen

Er ontstond echter discussie over de haalbaarheid op deze plek van zo’n centrum voor 450 kinderen, in combinatie met woningbouw (140 appartementen). Door de ontwikkeling zouden de 78 parkeerplaatsen van het oude hockeyterrein verdwijnen. Omwonenden en bedrijven vinden het nu al te druk met verkeer op de Nieuwe Steen en klagen over een gebruik aan parkeerruimte.

CDA, VVD, Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn zien het terrein van HSV Sport in de Risdam als perfecte plek. Er is genoeg ruimte en aan de verouderde accommodatie van HSV Sport kan dan ook meteen wat worden gedaan.

Haalbaarheid

Burgemeester en wethouders laten een aantal mogelijkheden onderzoeken. Varianten die worden vergeleken op financiële haalbaarheid, planning en ruimtelijke inpassing zijn:

Op de Nieuwe Steen: een IKEC met minder woningen, een IKEC zonder woningen of; geen IKEC en het maximale aantal woningen. In alle drie gevallen moeten de 78 parkeerplaatsen die er nu zijn ergens terugkomen.

Op het terrein van HSV Sport: een IKEC, gecombineerd met woningbouw, of een IKEC zonder woningen.

Het college hoopt de gemeenteraad in maart een voorstel te kunnen doen, zodat er in april een besluit kan worden genomen.

Raadslid Roger Tonnaer zegt in een eerste reactie te betreuren dat de samenwerking met HSV Sport niet expliciet in de varianten is opgenomen. ,,Die woningbouw had voor mij niet gehoeven.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen