Camperovernachtingen op deel P+R terrein Zaandijk – Zaanse Schans nu verboden

De camperplaats achter station Zaandijk- Zaanse Schans werd druk gebruikt.
© Archieffoto Erik Rietman
Zaandijk

Overnachten in een camper op het P+R-terrein bij station Zaandijk-Zaanse Schans is met onmiddellijke ingang niet meer toegestaan. Het parkeren van campers mag nog wel.

Overnachten op deze plek werd eerder wel gedoogd door de gemeente. Het collegebesluit om overnachten wel toe te staan, is ingetrokken. Want begin september bepaalde de gemeenteraad op voorstel van Perry van der Velden (POV) dat de camperplaats achter het station Zaandijk-Zaanse Schans zo snel mogelijk dicht moest.

Volgens een reactie van burgemeester en wethouders ondervonden bewoners van de wijk Oud-Zaandijk al sinds 2017 overlast van campers in de wijk die daar geparkeerd werden. Om de hinder tegen te gaan richtte de gemeente in 2018 zeventien parkeerplaatsen in op het P+R-terrein om te kunnen overnachten. Deze camperplekken zouden in 2019 worden aangewezen als camperovernachtingsplaats en opgenomen worden in de gemeentelijke regelgeving (APV). Dit zou gevolgen hebben voor de toeristenbelasting. ,,De prijs voor een overnachting zou daardoor flink omhoog gaan. Dit zou er weer voor kunnen zorgen dat camperrijders weer in de wijk Oud-Zaandijk zouden parkeren.” Het college meldt dat het geen camperplaatsen mag aanbieden onder de integrale kostprijs.

(Tekst gaat door onder de foto)

Annette en Jan Houtzager en Nico de Bruin uit Nieuwegein vertelden in augustus aan Dagblad Zaanstreek dat ze best willen betalen voor een camperplaats met voorzieningen in Zaandijk.
© Foto Mediahuis

De ingangsdatum is 25 november. De gemeente heeft nu borden geplaatst waarop staat dat alleen parkeren toegestaan is. Als de parkeerhinder van campers weer toeneemt in de wijk Oud-Zaandijk zal de gemeente bij overtredingen handhaven.

De camperplaats bij het station was op loopafstand van de Zaanse Schans. Voorzieningen waren er niet, op een vuilnisbak na. De grootste klachten over het terrein betroffen afvaldumpingen, prostitutie, drugsgebruik en ook de toename van het aantal geparkeerde caravans en aanhangers. Dit zorgde voor minder reguliere parkeermogelijkheden voor forensen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen