Biden: waarschijnlijk geen ministersposten voor Sanders en Warren

De aankomende Amerikaanse president Joe Biden heeft erop gezinspeeld dat de linkse kopstukken in zijn Democratische partij Bernie Sanders en Elizabeth Warren niet op een ministerspost hoeven te rekenen. Biden lijkt aan te sturen op een meer gematigde koers en zei dat hij ook overweegt om enkele Republikeinen te vragen voor een post in zijn regering.

"We hebben al een aanzienlijke vertegenwoordiging van progressieven in onze regering, maar alles is in principe bespreekbaar", zei Biden nadat hem dinsdag was gevraagd of hij al contact had gehad met senatoren Bernie Sanders (Vermont) en Elizabeth Warren (Massachusetts) in verband met ministersposten. "Iemand uit de Senaat halen, of uit het Huis van Afgevaardigden, vooral een invloedrijk persoon, is een heel moeilijke beslissing", zei Biden daar achteraan.

Nieuwssite Politico schreef eerder al dat Biden huiverig is om Sanders tot minister te laten benoemen, omdat een tweede Republikeinse senator namens Vermont dan tijdelijk een Republikein kan voordragen voor de senaatszetel van Sanders.

Momenteel hebben de Republikeinen nog een krappe meerderheid in de Senaat, en het is maar de vraag of de Democraten daaraan iets kunnen veranderen als in januari een tweede verkiezingsronde plaatsvindt in Georgia. De ministersploeg van Biden moet uiteindelijk ook door de Senaat worden benoemd. Ook dat kan een reden voor Biden zijn om gematigden de voorkeur te geven boven Democraten uit de linkervleugel van de partij.

Biden onderstreepte nog eens de gematigde koers die hij wil gaan varen door te zeggen dat hij het land met zijn regering weer wil verenigen. "We kunnen niet doorgaan met deze schadelijke politieke discussie. Het moet stoppen", aldus de aankomende president.

Biden heeft zijn keuzes voor onder meer de ministersposten van Buitenlandse Zaken (Anthony Blinken), Financiën (Janet Yellen) en Binnenlandse Veiligheid (Alejandro Mayorkas) al bekendgemaakt. Hij wil oud-presidentskandidaat John Kerry voordragen als 'klimaatpaus' en Avril Haines als inlichtingenchef.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.