Rubriek Gezond?!: Drink liever water met citroen dan vitaminewater

Iedere week nemen we op deze plek een product onder de loep en bekijken we of dit echt wel zo gezond is als het pretendeert te zijn. Vandaag: vitaminewater.

Tienermeiden zijn er dol op: vitaminewater. Vaak ben je wat onzeker over je lijf in de puberteit en bij de woorden ’vitamine’ en ’water’ denk je toch al gauw goed bezig te zijn. Maar echt gezond is toch anders, zo zegt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum.

,,Wanneer noem je iets ’water’ en wanneer ’frisdrank’. In sommige merken vitaminewater zit suiker en in andere zoetstoffen. Het is natuurlijk fijn dat inmiddels niet meer al deze drankjes suiker bevatten, maar zoetstoffen tasten net zo goed het tandglazuur aan. Daarom vinden wij dat vitaminewater echt frisdrank is en geen gezond alternatief voor cola of andere limonade’’, zegt Anne Lutgerink.

,,Ook de toegevoegde vitamines kun je veel beter elders vandaan halen, zoals uit groente, fruit of volkorenproducten. Je krijgt dan naast die vitamines ook andere goede stoffen voor je lichaam binnen. Als je aan water wat takjes munt of een schijfje citroen toevoegt, heb je ook een heerlijk fris drankje. Dan ben je heel wat beter bezig dan met vitaminewater vol suiker of zoetstof.’’

,,Een keer een glas vitaminewater drinken is niet erg’’, zegt Lutgerink. ,,Maar drink het niet te veel en te vaak.’’

3f690a3e-2ef8-11eb-b0e2-0217670beecd.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.